• Un spion egiptean a ruinat un potențial acord de încetare a focului între Israel și Hamas.
  • Oficialul serviciilor de informații a adăugat mai multe cereri ale Hamas după ce Israelul acceptase deja acordul, relatează CNN.
  • Se pare că Israelul, SUA și Qatar au fost luate prin surprindere de modificările secrete.

Un spion egiptean a torpilat un potențial acord de încetare a focului între Israel și Hamas la începutul acestei luni, modificând în secret termenii acestuia înainte de a-l transmite între părțile aflate în conflict, relatează CNN.

Oficialul din cadrul serviciilor de informații, Ahmed Abdel Khalek, a modificat acordul după ce Israelul îl acceptase deja, adăugând mai multe cereri ale Hamas în cadrul acordului pentru a obține aprobarea acestora, potrivit raportului.

Abdel Khalek lucrează pentru Abbas Kamel, potrivit CNN, care este șeful serviciului general de informații al Egiptului.

Recomandări

LIDERII RESPING PLANUL LUI PUTIN
EXCLUSIV ALEPH NEWS - MEDIAFAX
ELVEȚIA ÎNVINGE UNGARIA LA EURO
JOE ALWYN „DĂ DIN CASĂ"
FRANCEZII PROTESTEAZĂ
ÎNCEPE EURO 2024

Unul dintre cele mai mari puncte de discordie din acord a fost apelul la un „calm durabil” care să fie atins în a doua fază a acestuia. Israelul se opune discutării unui sfârșit al războiului până când Hamas nu va fi învins și până când toți ostaticii săi nu vor fi eliberați, relatează publicația.

Dacă ar fi fost adoptat, acordul ar fi putut duce la eliberarea unor ostatici israelieni și a unor prizonieri palestinieni și la o pauză temporară a luptelor. Oficialii americani au făcut presiuni pentru o încetare temporară a focului, în speranța că o oprire a luptelor ar putea deschide posibilitatea unei păci mai durabile.

Oficialii implicați în discuții din Qatar, SUA și Israel au fost luați prin surprindere și iritați de schimbările secrete ale spionului. Nici CIA și nici Departamentul de Stat nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Hamas a anunțat că a fost de acord cu acordul pe 6 mai, pe care Qatar și Egipt au ajutat să îl negocieze. La vremea respectivă, un oficial israelian anonim a declarat pentru Reuters că anunțul a fost un „șiretlic menit să facă Israelul să pară partea care refuză un acord”.

Mediatorii au sperat că acordul va împiedica incursiunea Israelului în Rafah, care acum se extinde.

Încetarea eșuată a focului zădărnicește, de asemenea, o prioritate pentru Președintele american Joe Biden. Biden se află într-o cursă strânsă cu rivalul Donald Trump, dar democratul se confruntă cu o revoltă din partea alegătorilor de stânga care îl acuză că susține uciderea civililor palestinieni din Gaza prin trimiterea de armament Israelului.

Citește și