- Legea offshore a fost amânată timp de 4 ani.
- 64% din redevențe vor merge la statul român, iar 36% vor merge către firme.
- Compania americană „Black Sea Oil AND Gas” vrea să dea în judecată statul român.
După patru ani de amânări, coaliția de guvernare a ajuns la un acord în ceea ce privește legea offshore. Anunțul a fost făcut, marți, de către președintele PSD, Marcel Ciolacu.
„Am convenit în Coaliție să rezolvăm situația Legii offshore care reglementează exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră. Cu toții suntem de acord, în privința împărţirii veniturilor din această exploatare, că cea mai mare parte să revină statului român şi o parte mai mică către companiile private.”, a spus Marcel Ciolacu.
Conform noilor modificări, 64% din redevențe vor merge către stat, iar 36% către firme. Legea offshore ar permite companiilor să exploateze gazul din Marea Neagră, reducând, astfel, dependența de gazul rusesc.
România poate exploata din Marea Neagră două de miliarde de metri cubi de gaz în timp ce nevoia pentru consumul intern este de doar unsprezece miliarde de metri cubi.
„Mai exact, vorbim de un procent de 64% pentru stat și de, respectiv, 36% pentru firme. După patru ani de amânări și ezitări, mă bucur că am ajuns la o concluzie din care românii vor avea, la final, de câștigat. Știm că există companii interesate care ar putea demara rapid exploatarea, o șansă cu atât mai importantă în contextul în care România dorește să reducă dependența de gazele rusești. Cei de la ANRM susțin că în partea românească a Mării Negre există zăcăminte de gaze estimate la două de miliarde de metri cubi, în condițiile în care consumul național este de aproximativ unsprezece miliarde de metri cubi”.
Catalin Drulă, președintele interimat al USR, a numit acest proiect de lege, „Legea săptâmanii viitoare” pentru că, spune el, autoritățile au tot amânat adoptarea lui.
„Deci săptămâna viitoare era şi în noiembrie 2021, ne spunea Virgil Popescu, săptămâna viitoare era şi când eram noi în coaliţie şi am cerut în coaliţie să aducă această lege, săptămâna era şi în 2020. Problema e că e săptămâna viitoare de ani de zile, timp în care acele gaze au rămas în Marea Neagră şi noi avem nevoie de acele gaze”, a spus Cătălin Drulă, președinte interimar USR.
Tot el l-a acuzat pe ministrul enegiei, Virgil Popescu, că a blocat investițiile în energie.
Zilele trecute, compania americană, „Black Sea Oil AND Gas”, care va exploata gazele din zona Midia, a anunțat că va da în judecată statul român pentru că nu a modificat legea offshore.
Compania cerea eliminarea din lege a prevederilor nefavorabile investitorilor. Reprezentanții companiilor au spus că începerea exploatării nu va fi afectată.
Legea offshore este blocată de mai bine de patru ani în Parlament și există diferite proiecte în acest sens. Atât PSD cât și PNL au variante diferite de inițiative legislative care se află în diferite stadii de dezbatere în Parlament.