• Ludovic Orban: „PNL susține desființarea SIIJ”.
  • Kelemen Hunor: „Suntem pentru desființarea SIIJ-ului. Votului UDMR este un singur vot”.
  • Sorina Matei: „Problema este că s-a ajuns la un blocaj în Coaliție pe desființarea SIIJ. Există acea condiție de netrecut a UDMR-ului, exprimată din martie, ca dosarele să nu ajungă la DNA, ci să rămână în Parchetul General”.
  • Sorina Matei: „Miza desființării o reprezintă controlul asupra magistraturii”.

Coaliția de Guvernare fierbe pur și simplu. Sorina Marei explică tema principală a zilelor, desființarea SIIJ. În cursul zilei de azi, 7 iulie 2021, Ludovic Orban a declarat că „PNL susține desființarea SIIJ”. Tot miercuri, 7 iunie 2021, Kelemen Hunor a declarat că „Dacă trece se va face toată procedura pentru că vorbim despre o problemă de bicameralism. Eu nu mă pricep la chestiile astea, cine câte voturi, suntem pentru desființarea SIIJ-ului. Votului UDMR este un singur vot”.

„Problema nu este poziția fiecărui partid pentru că pozițiile au rămas consecvente din martie până acum.

Problema este că s-a ajuns la un blocaj în Coaliție pe desființarea SIIJ. Există acea condiție de netrecut a UDMR-ului, exprimată din martie, ca dosarele să nu ajungă la DNA, ci să rămână în Parchetul General pentru că vorbim despre supravegherea magistraților și despre posibilitatea și despre competența de a-i ancheta. Și UDMR a cerut din martie ca această competență să rămână în continuare la Parchetul General, pentru a exista un echilibru în sistemul judiciar”, a explicat Sorina Matei.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Comisia de la Veneția a exprimat o recomandare zilele trecute, dar se referă la amendamentele depuse de Stelian Ion privind acel aviz pentru trimiterea în judecată a magistaților. Odată picat acel aviz, puterea UDMR este foarte importantă în Coaliție pentru că UDMR decide votul hotărâtor, atât în Comisia Juridică din Senat, acolo unde proiectul de desființare a SIIJ este blocat.

Fără votul UDMR, proiectul nu poate trece de comisia juridică din Senat”, a adăugat Sorina Matei.

„Miza desființării o reprezintă controlul asupra magistraturii și poziția UDMR vine după 4 ani și 8 luni în care DNA a avut această competență și s-a dovedit în rapoartele inspecției judiciare, dar și în raportul CSM, că DNA a supravegheat mai mult ilegal decât legal procurorii și magistrații”, a conchis Sorina Matei.