• Ordonanța a fost pusă în transparență decizională.
  • Campania electorală va începe pe data de 12 martie 2024.
  • Candidații la europarlamentare se pot înscrie și în alegerile locale.

Comasarea alegerilor intră în linie dreaptă. Guvernul condus de Marcel Ciolacu a pregătit deja ordonanța comasării și de aseară a pus-o în transparență decizională. În curând o va aproba în Guvern și va intra în vigoare imediat.

Avem pentru prima oară două campanii care se suprapun: campania pentru alegerile locale și campania pentru alegerile europarlamentare. În această ordonanță de urgență se precizează foarte clar: campania electorală în România pentru locale și europarlamentare începe pe 12 martie. Pe 15 martie sunt alegeri prezidențiale în Rusia.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
DE CE ROMÂNIA NU ARE EURO?
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION

Cu 15 zile înainte de alegeri, Guvernul, Monitorul Oficial în Primăria Națională va imprima buletinele de vot și, bineînțeles, cei de la STS vor asigura funcționarea sistemului de monitorizare a prezenței de vot și de prevenire a votului ilegal. Opoziția și în special cei de la USR contestă această ordonanță. O ordonanța traseismului, o numesc cei de la opoziție, pentru că, pentru prima oară după foarte mult timp, primarii și șefii de consilii județene se precizează în această ordonanță că pot trece de la un partid la altul fără să își piardă mandatul, cu cel mult 60 de zile înainte de data de 9 iunie. Probabil că vom vedea o migrație a primarilor, liderilor locali de la un partid la altul.

Votarea, o altă modificare importantă, se termină în mod obișnuit la ora 22:00 și începe la 7:00, dar dacă alegătorii se află la ora 22:00 în preajma locațiilor de vot, urnelor de vot, locurilor unde se votează în general școli, această votare se poate prelungi până la 0:00. S-a mai întâmplat acest lucru o dată, acum mult timp, la modificarea constituției, pe vremea lui Adrian Năstase, când au prelungit votarea.

Citește și: