• Comisia Europeană a cerut Ungariei să explice relaxarea condițiilor pentru cetățenii ruși și belaruși.
  • Opt țări nordice și baltice sunt îngrijorate de riscurile de securitate.
  • Ungaria a respins criticile, numindu-le minciuni.

Termenul limită stabilit de Comisia Europeană pentru ca Ungaria să răspundă la întrebările privind relaxarea condițiilor de intrare pentru cetățenii ruși și belaruși a expirat luni, 19 august, scrie Euractiv.

Comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a trimis la începutul lunii august o scrisoare omologului său ungar, Sándor Pintér, solicitând explicații cu privire la modificările aduse regimului de imigrare al țării. Conform acestor modificări, Ungaria a relaxat cerințele pentru ca rușii și belarușii să intre în țară pentru muncă, acordându-le „muncitorilor invitați” un drept de ședere de doi ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă trei ani.

Deși eliberarea vizelor de lungă ședere și a permiselor de rezidență este o chestiune care ține de statele membre individuale, Johansson a subliniat că „astfel de scheme trebuie să fie echilibrate cu atenție pentru a nu pune în pericol integritatea spațiului nostru comun fără controale la frontierele interne și pentru a lua în considerare implicațiile de securitate potențiale.”

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Extinderea facilitării procesării cererilor de permis de ședere și muncă pentru cetățenii ruși și belaruși ar putea duce la o ocolire de facto a restricțiilor impuse de Uniune”, se arată în scrisoare.

Johansson a cerut Budapestei să răspundă la o anexă de întrebări „cel târziu până la 19 august”.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat pentru Euractiv că, până luni după-amiază, nu a fost primit niciun răspuns.

Criticii consideră că aceste modificări ar putea deschide calea către obținerea rezidenței permanente, ceea ce, având în vedere tensiunile actuale cu ambele țări, ar putea amenința securitatea zonei Schengen a blocului.

La începutul acestui an, mai multe țări – conduse de Cehia – au făcut presiuni pentru a interzice călătoriile în Schengen pentru diplomații ruși, considerând că aceștia ar putea reprezenta un risc de spionaj, având posibilitatea de a călători liber în bloc odată ce intră în zona fără pașapoarte.

Opt țări baltice și nordice – Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia – au exprimat îngrijorări într-o scrisoare comună trimisă la Bruxelles joi, 15 august, văzută de Euractiv, că relaxarea restricțiilor de către Ungaria ar putea crește riscul de securitate.

„Indiferent dacă aceasta cade sub competența națională sau a Uniunii, suntem îngrijorați că această decizie poate constitui un risc serios de securitate pentru toate statele membre”, au scris miniștrii de externe, de interne și de justiție din grupul respectiv.

„Răspunsul Ungariei, analiza ta și pașii următori vor fi de cea mai mare importanță pentru asigurarea securității noastre naționale”, au adăugat aceștia, exprimându-și aprecierea pentru implicarea lui Johansson în această chestiune.

Cu toate acestea, cererea a fost întâmpinată cu un răspuns dur din partea Budapestei, care a respins această inițiativă drept „minciuni sfruntate”.

„Includerea cetățenilor ruși și belaruși în programul Național Card nu prezintă niciun risc de securitate din punctul de vedere al spațiului Schengen, deoarece aceste persoane trebuie să treacă în continuare printr-un control riguros pentru a intra și a rămâne în Ungaria”, a răspuns ministrul de externe Peter Szijjártó la sfârșitul săptămânii.

Toate afirmațiile contrare din partea colegilor din Europa de Nord și din țările baltice, care sunt orbite de aderarea lor la tabăra pro-război, sunt minciuni sfruntate”, a adăugat Szijjártó.

Problema va fi probabil discutată când miniștrii de externe și apărare ai UE se vor întâlni la Bruxelles săptămâna viitoare.

Înainte de pauza de vară, într-o mustrare la adresa eforturilor diplomatice controversate ale Ungariei privind Ucraina, întâlnirea informală a UE din august, care în mod obișnuit are loc la Budapesta, a fost mutată la Bruxelles.

Citește și