Comisia Europeană a cerut țărilor UE să elimine „pașapoartele de aur” și să suspende vânzarea de vize pentru ruși și belaruși

  • Comisia Europeană a cerut luni guvernelor UE să pună capăt programelor naționale de vânzare a cetățeniei către investitori, cunoscute și sub numele de „pașapoarte de aur”.
  • Bulgaria, Malta și Cipru s-au angajat să elimine pașapoartele de aur.
  • Potrivit Parlamentului European, douăsprezece state membre ale UE aplică sisteme de rezidență prin investiții. Nivelurile minime de investiție variază între 60.000 de euro și 1.250.000 de euro.

Comisia Europeană (CE) a cerut luni guvernelor Uniunii Europene (UE) să pună capăt programelor naționale de vânzare a cetățeniei către marii investitori, cunoscute și sub numele de „pașapoarte de aur”, și le-a îndemnat să suspende vânzarea de vize pentru ruși și belaruși.

Este posibil ca unii cetățeni ruși sau belaruși care se află sub incidența sancțiunilor sau care au oferit un sprijin substanțial pentru războiul din Ucraina să fi obținut cetățenia UE sau un acces privilegiat în UE în cadrul acestor sisteme, inclusiv pentru libera circulație în spațiul Schengen”, a precizat CE.

Bulgaria, Malta și Cipru s-au angajat să elimine pașapoartele de aur.

Potrivit Parlamentului European, douăsprezece state membre ale UE aplică sisteme de rezidență prin investiții. Nivelurile minime de investiție variază între 60.000 de euro și 1.250.000 de euro.

Pe lângă apelul său „de a abroga imediat toate programele existente de acordare a cetățeniei prin investitor”, comisia a îndemnat, de asemenea, țările UE să efectueze verificări stricte înainte de a elibera orice permis de ședere pentru investitori.

De la începutul agresiunii rusești, pe care Moscova o numește o operațiune specială, UE a pus pe lista neagră aproape 700 de politicieni de top, oameni de afaceri și militari acuzați că susțin Kremlinul, potrivit Reuters.