- Apple poate deveni prima companie sancționată de Comisia Europeană prin Digital Markets Act.
- Digital Markets Act este o legislație menită să împiedice concurența tehnologică neloială.
- C.E.: Apple nu le permite dezvoltatorilor să promoveze aplicațiile fără a impune noi taxe.
Apple a călcat strâmb! Și șchiopătează. Devine prima companie care poate fi pedepsită de Uniunea Europeană, conform acordului Digital Markets Act.
Cum a ajuns gigantul tech într-o astfel de situație?
Înainte de toate, să ne reamintim că Digital Markets Act este o legislație menită să împiedice concurența neloială între dezvoltatorii de aplicații. Practic, Comisia Europeană a stabilit că producătorul de iPhone nu respectă obligațiile de a permite dezvoltatorilor să „direcționeze” utilizatorii către oferte din afara App Store fără a le
impune taxe. Investigația a fost deschisă în martie de membrii Comisiei Europene, atât în cazul Apple, cât și în cel al Alphabet sau Meta.
Totuși, veștile nu sunt chiar atât de rele pe cât par. Ar fi vorba doar despre o serie de constatări preliminare, în urma cărora Apple are șansa „să își spele păcatele”. Asta dacă va lua măsuri pentru a-și corecta practicile observate de investigatori, ceea ce i-ar putea determina pe aceștia să reevalueze o eventuală decizie finală.
Ce sancțiuni ar putea primi Apple dacă va fi găsită vinovată?
Concret, Apple ar putea fi sancționată zilnic cu 5% din cifra de afaceri medie pe care o produce zilnic la nivel mondial. În prezent, aceasta se ridică puțin peste 1 miliard de dolari. Apple nu se află în cea mai bună situație, mai ales că a introdus noi taxe pentru dezvoltatorii de aplicații din UE. Reprezentanții au refuzat să comenteze – au spus doar își doresc ca investigația Comisiei Europene să se desfășoare într-un mod constructiv.