• Comisia Europeană a anunțat miercuri un Plan de redresare economică pentru Republica Moldova în valoare de 600 de milioane de euro.
  • Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a spus după acest anunț că planul se va axa pe cinci piloni.

Planul de redresare economică pentru Republica Moldova, acordat de CE, va mobiliza până la 600 de milioane de euro sub formă de asistență macrofinanciară, granturi și investiții, sprijinite prin garanții financiare.

„Această nouă finanțare va fi mobilizată pe parcursul următorilor trei ani pentru a promova investiții care să susțină o redresare durabilă și favorabilă incluziunii în urma crizei COVID-19 din această țară”, se arată în comunicatul Comisiei.

„Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri. Planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent pentru a ajuta țara pe calea redresării și pentru a duce mai departe un program ambițios de reforme, în interesul cetățenilor săi. În cele din urmă, acest plan ilustrează forța asocierii și a solidarității noastre pentru a lupta împreună împotriva pandemiei COVID-19”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

„Prin acest plan ambițios de redresare economică dorim să stimulăm redresarea socio-economică pe termen lung și să eliberăm potențialul economic neexploatat al Republicii Moldova în beneficiul cetățenilor săi. Vom investi în economie, în conectivitate, în educație și în capacitatea de inserție profesională. Planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv în domeniile-cheie ale justiției și luptei împotriva corupției”, a adăugat comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

Planul se bazează pe cinci piloni:

  • gestionarea finanțelor publice și guvernanța economică;
  • economia competitivă, comerțul și IMM-urile;
  • infrastructura;
  • educația și capacitatea de inserție profesională;
  • statul de drept și reforma justiției.

Potrivit sursei citate, Uniunea Europeană a mobilizat în Republica Moldova, peste 127 de milioane de euro sub formă de sprijin bilateral sub formă de granturi, numai în 2020, pentru a ajuta țara să facă față șocului inițial al crizei pandemice.

Planul de redresare economică este supus unor condiții stricte, se menționează în comunicat. Investițiile vor fi realizate pe baza unei abordări de tipul „mai mult pentru mai mult”, progresele înregistrate în ceea ce privește reformele structurale, în special în domeniul justiției și al luptei împotriva corupției, fiind o condiție prealabilă pentru acordarea de asistență financiară.

Maia Sandu: Vești bune de la Bruxelles

Președinta Republicii Moldova a reacționat în urma acestui anunț: „Vești bune de la Bruxelles. Acum câteva ore, Comisia Europeană a anunțat lansarea unui Plan de recuperare economică pentru Republica Moldova, ca urmare a discuțiilor purtate în timpul vizitei mele la Bruxelles, în ianuarie”.

„Planul stabilește un program de intervenții și investiții în sumă totală de până la 600 de milioane euro pentru țara noastră, ce va fi realizat în perioada 2021-2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale Uniunii Europene și instituțiile financiare internaționale, prin intermediul Echipei Europa și cu participarea investitorilor privați. Planul se va axa pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și ÎMM-uri; infrastructură; educație și angajare pe piața muncii; și reforma statului de drept și a justiției”, a precizat ea.

„În același timp, fondurile anunțate – cele până la 600 de milioane de euro – vor fi oferite în baza unor condiționalități stricte convenite de Uniunea Europeană și Republica Moldova. Apreciez efortul Comisiei Europene, în special al Președintei Ursula von der Leyen și al Comisarului pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi și al echipei sale, pentru finalizarea rapidă a acestui plan. Mulțumim, Uniunea Europeană!”, a completat șefa statului.