• Marii producători de mașini din Germania au fost amendați de UE
  • Vicepreședintele executiv al UE a dat o amendă de 875 milioane €
  • Producătorii de automobile au evitat să utilizeze tehnologia de emisii curate

Comisia Europeană le dă amenzi uriașe producătorilor auto. 502 milioane de euro pentru VW Group și 373 milioane pentru BMW.

Daimler este considerat complice, dar a scăpat de amendă pentru că a divulgat un așa-numit cartel.

Cele trei grupuri au „încălcat regulile UE referitoare la practici anticoncurențiale legate de reducerea emisiilor”. Astfel, între 2009 și 2014, reprezentanți BMW, Daimler și Volkswagen Group, la pachet cu Audi și Porsche, aveau ședințe tehnice pentru a încetini punerea în aplicarea inovațiilor tehnologice care ar putea reduce noxele produse de motoare diesel.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cei cinci producători de automobile dețineau tehnologia pentru a reduce emisiile, dar au evitat să utilizeze întregul potențial al acestei tehnologii pentru a face mai mult decât ceea ce cere legea.

Grupul Volkswagen va trebui să plătească cea mai mare parte a penalității, 502 milioane euro, în ciuda faptului că i s-a acordat o reducere de 45% pentru cooperarea cu anchetatorii. BMW este amendat cu restul de 373 milioane euro, iar Daimler a primit imunitate, deoarece a fost primul participant la cartel care și-a recunoscut activitățile conspirative.