Șeful Direcției Generale de Mediu a Comisiei Europene a anunțat că va analiza rapoartele emise de către ONG-uri, după ce prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein a ucis cel mai mare urs brun din țară, într-o vânătoare ilegală.

Grupurile ecologiste au declarat săptămâna trecută că prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a vizitat România în martie și l-a împușcat pe Arthur, un urs brun în vârstă de 17 ani, într-o rezervație naturală, transmite Politico.eu.

Scandalul a pornit în urma dezvăluirilor făcute miercuri de Asociaţiile Agent Green şi VGT (Austria), care l-au acuzat de braconaj. Pretextul uciderii ursului ar fi fost că elimină o ursoaică din Covasna, care facea stricăciuni în gospodăriile localnicilor.

Recomandări

BANI PUȚINI, NOTE PROASTE
PAROLE, PAROLE...
FRUMUSEȚEA ARE CHIPUL EI
PREGĂTESC CALIFICAREA
RĂZBOI CU RAZĂ LUNGĂ
CE ÎNSEAMNĂ DECIZIA SUA

Vânătoarea de trofee este ilegală în România, iar urșii bruni sunt protejați de directiva Uniunii Europene privind habitatele, care interzice vânarea animalelor sălbatice, exceptând anumite circumstanțe.

„Vom analiza acest caz. Am încredere că autoritățile române vor investiga acest incident în amănunte”, i-a răspuns comisarul Virginijus Sinkevičius europarlamentarului român Nicolae Ștefănuță de la Renew Europe, într-o ședință a comisiei în Parlamentul European.

Agent Green, ONG-ul românesc care a publicat prima dată acuzațiile, a declarat că Ministerul Mediului este vinovat de faptul că nu a monitorizat suficient ariile protejate din rețeaua ecologică Natura 2000, inclusiv întâmplarea recentă.

Uciderea ursului Arthur care habita în aria naturală protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula s-a făcut ilegal, în plin proces de infringement al Comisiei Europene, transmite Organizaţia Agent Green. Totodată, asociaţia acuză Ministerul Mediului că susţine în continuare vânătoarea de trofee, motiv pentru care va depune o nouă plângere la CE.

„Activitatea de vânătoare, ca și cea de exploatări forestiere, sau orice alte activități care nu au legătură cu gestionarea Site-ului Natura 2000, pot fi realizate numai dacă acestea se desfășoară în conformitate cu Directiva habitate, adică, dacă trec printr-o procedură de evaluare adecvată și unde este cazul și printr-o procedură de evaluare strategică de mediu sau de evaluare a impactului asupra mediului. În acest caz, pentru Site-ul Natura 2000 Oituz Ojdula nu există obiective de conservare a ariei protejate sau a speciei de urs, aceasta neavând plan de management. Prin urmare, împușcarea urșilor și exploatarea forestieră care are ca efect diminuarea habitatului de urs, sunt activități care încalcă legislația europeană în aceste condiții„, atrage atenția Cătălina Rădulescu, avocatul Agent Green.

Comisia Europeană a avertizat România, vara trecută, că trebuie să îndeplinească cerințele legale ale UE pentru a putea crea planuri de conservare a siturilor sale naturale protejate.

Autoritățile au demarat o anchetă cu privire la uciderea ursului

DNA a deschis dosar penal pentru abuz in serviciu în cazul uciderii ursului Arthur. Procurorii anchetează, in rem, modul în care au fost efectuate derogările pentru a fi împușcat animalul, conform unui răspuns transmis de Direcția Națională Anticorupție (DNA), la solicitarea Aleph News.

Procurorii din cadrul DNA efectuează acte de cercetare pentru suspiciunea săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000, în legătură cu modalitatea în care au fost emise toate documentele aferente procedurii de derogare pentru unele specii de animale sălbatice, în contextul uciderii, în luna martie 2021, a unui exemplar din specia urs brun, din aria protejată Oituz – Ojdula”, conform sursei citate.

Urmărirea penală se face doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe pentru a se stabili dacă fapta intră sau nu intră sub incidență penală.