Comisia Europeană îi dă României două luni să ia măsuri față de tratarea apelor urbane reziduale

Un bazin cu ape reziduale poate fi vazut pe santierul statiei de epurare a apelor uzate de la Glina, luni 7 octombrie 2019. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Comisia Europeană (CE) solicită României să respecte solicitările Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale. Directiva impune statelor membre să asigure faptul că aglomerările urbane (oraşe, aşezări) îşi colectează şi tratează în mod corespunzător apele reziduale, că elimină sau reduc, astfel, toate efectele nedorite ale acestora, potrivit unui comunicat emis de CE.

Datele de monitorizare arată că, în România, peste 180 de aglomerări mari nu respectă nici obligaţiile în materie de colectare a apelor reziduale, nici pe cele în materie de tratare a acestora.

Răspunsurile la scrisorile de punere în întârziere trimise României în iunie 2018 şi în octombrie 2020 nu abordează în mod satisfăcător preocupările Comisiei, se arată în comunicat.

Prin urmare, Comisia a decis miercuri să emită un aviz motivat. România are la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi pentru a lua măsurile necesare, altminteri, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a UE cu privire la acest caz.

Exit mobile version