• Evenimentul de strângere de fonduri de la Varşovia, Polonia, a adus 1,8 miliarde de euro pentru sprijinirea persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei şi 7,3 miliarde de euro pentru refugiaţii care au fugit din ţară în statele vecine.
  • Peste 4 milioane de persoane au părăsit în prezent Ucraina pentru a căuta adăpost în ţările UE, în timp ce 6,5 milioane de persoane şi-au părăsit casele, dar au rămas în interiorul Ucrainei, a precizat Comisia Europeană.
  • Guvernele, companiile şi persoanele fizice au promis împreună donaţii în valoare de 4,1 miliarde de euro.

Comisia Europeană promite 1 miliard de euro pentru a sprijini Ucraina și țările care primesc refugiați care fug de război, a declarat președintele acesteia, Ursula von der Leyen.

„Șase sute de milioane de euro… vor merge către Ucraina, către autoritățile ucrainene și, parțial, către Națiunile Unite”, a declarat von der Leyen la un eveniment de strângere de fonduri pentru Ucraina în capitala Poloniei, Varșovia.

„Iar 400 de milioane de euro vor merge către statele din prima linie care fac o treabă atât de remarcabilă și care îi ajută pe refugiații care vin”, a spus ea. Liderii guvernamentali și de afaceri la nivel mondial, precum și băncile au promis 10,1 miliarde de euro pentru a oferi sprijin umanitar Ucrainei.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?

Promisiunile au fost făcute în timpul evenimentului „Stand Up For Ukraine”, organizat de Comisia Europeană, Canada și organizația internațională de advocacy Global Citizen. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a co-organizat evenimentul din capitala poloneză Varșovia, a anunțat că și Comisia Europeană a promis 1 miliard de euro.

Din această sumă, 600 de milioane de euro ar urma să ajungă la guvernul ucrainean și la Națiunile Unite, iar 400 de milioane de euro ar urma să ofere asistență țărilor învecinate Ucrainei care au primit refugiați. Într-un mesaj înregistrat video, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia, cea mai mare țară din lume ca suprafață, a atacat națiunea sa, Ucraina, cea mai mare țară din lume ca valoare.

El a făcut un apel pentru sancțiuni suplimentare împotriva tuturor băncilor rusești și pentru interzicerea cumpărării de petrol rusesc pentru a lipsi de fonduri mașina de război a Kremlinului. Apărută la unul dintre panourile evenimentului, Arina Bilai, o ucraineancă de 16 ani, a îndemnat țările europene să nu mai cumpere energie rusească, spunând că acestea au trimis 35 de miliarde de euro Kremlinului de când a început războiul.

Aproximativ 10 milioane de ucraineni au fost strămutați de la începutul războiului, dintre care șase milioane în interiorul Ucrainei și patru milioane au fugit din calea luptelor în alte țări.

Evenimentul la care a participat Comisia Europeană a avut loc în capitala poloneză ca o recunoaștere a rolului de lider al Poloniei în acceptarea a 2,6 milioane de refugiați din Ucraina – peste 60% din totalul celor care au fugit din țară.