Comisia Europeană sprijină lupta contra dezinformării. Se vor înființa centre naționale de verificare a informațiilor

Sursa Foto: Profimedia
  • Comisia Europeană a anunțat, marți, că sprijină înființarea centrelor naționale de verificare a informațiilor.
  • Decizia vine ca parte a luptei împotriva dezinformării.
  • Se lanzează o cerere de propuneri, în valoare de 9 milioane de euro, pentru consolidarea sprijinului acordat.

„Comisia lansează o cerere de propuneri în valoare de 9 milioane de euro pentru a-și consolida sprijinul acordat verificatorilor veridicității informațiilor și cercetătorilor, așa cum este prevăzut în recenta Comunicare comună pentru consolidarea acțiunilor împotriva dezinformării”, se arată într-un comunicat al CE.

Potrivit acestuia, vor fi înființate centre naționale de verificare a informațiilor, care vor analiza campaniile de dezinformare și impactul acestora asupra societății, vor promova educația în domeniul mass-mediei și vor monitoriza politicile platformelor online.

„Salut lansarea acestui apel pentru a înființa centre naționale de verificare a informațiilor pentru a sprijini și a extinde activitatea Observatorului european al mass-mediei digitale.

Informațiile false și înșelătoare variază de la un stat membru la altul. De aceea, sunt necesare fonduri UE care să contribuie la combaterea informațiilor false nu numai la nivelul UE, ci și la nivel național”, a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă.

Termenul-limită pentru depunerea propunerilor este 5 noiembrie 2020.