• Comisia Europeană a propus sancţionarea şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, ca parte a celui de-al şaselea pachet de măsuri ca răspuns la războiul din Ucraina.
  • Sancţiunile prevăd interzicerea accesului în Uniunea Europeană şi îngheţarea activelor deţinute pe teritoriul acesteia.
  • Patriarhul Kirill a declarat că Rusia nu a atacat pe nimeni, o afirmație care amintește de declarațiile făcute de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Comisia Europeană a propus sancţionarea şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, ca parte a celui de-al şaselea pachet de măsuri ca răspuns la războiul din Ucraina.

Noul pachet de măsuri, care trebuie încă aprobat de statele membre, include cincizeci și opt de personalităţi care urmează să fie sancţionate, printre care mulţi soldaţi ruşi, dar şi soţia şi copiii purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie ANSA. Pe listă este şi numele şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill.

Sancţiunile prevăd interzicerea accesului în Uniunea Europeană şi îngheţarea activelor deţinute pe teritoriul acesteia.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Pe 24 aprilie, ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a cerut public impunerea de restricţii asupra patriarhului. Pe Interfax, Biserica Ortodoxă a calificat propunerea lituaniană de sancţionare a lui Kirill drept „un nonsens”, fără a intra însă în fondul acuzaţiilor.

Şef al Bisericii Ortodoxe Ruse, el nu este cunoscut doar pentru ieşirile sale bizare – l-a definit pe Putin drept „miracolul lui Dumnezeu”, a binecuvântat rachete nucleare şi a judecat războiul în curs de desfăşurare ca fiind corect pentru că este „sfânt” – ci şi pentru averea sa, pe care adversarii săi o estimează la aproximativ patru miliarde de dolari.

Kirill a negat întotdeauna că este bogat.

De asemenea, Patriarhul Kirill a declarat că Rusia nu a atacat pe nimeni, o afirmație ce amintește de declarațiile făcute de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, scrie Ukraîinska Pravda.

„Nu vrem să luptăm cu nimeni, Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni. Este uimitor că o țară mare și puternică nu a atacat pe nimeni, ci și-a apărat doar granițele”, a afirmat acesta, citat de agenția RIA Novosti a statului rus.

Patriarhul Rusiei a făcut afirmațiile în timpul unei predici ținute în Catedrala Arhanghelului Mihail din Piața Roșie, la 9 zile după Paști.

În cursul zilei de ieri, papa Francisc a lansat un atac la adresa patriarhului Kirill într-un interviu publicat marți de Corriere della Sera, afirmând că liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, care a sprijinit războiul cu toată tăria, „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”.