• Comisia Europeană a prezentat Consiliului propuneri de decizii de acordare de sprijin financiar în valoare de 81,4 miliarde de euro din cadrul Instrumentului SURE pentru 15 state membre.
  • România ar urma să primească 4 miliarde de euro.

Comisia Europeană a prezentat Consiliului propuneri de decizii de acordare de sprijin financiar în valoare de 81,4 miliarde de euro din cadrul Instrumentului SURE pentru 15 state membre. România ar urma să primească 4 miliarde de euro.

„Odată ce Consiliul a aprobat aceste propuneri, sprijinul financiar va fi furnizat sub formă de împrumuturi acordate în condiţii avantajoase de UE statelor membre. Aceste împrumuturi vor ajuta statele membre să facă faţă creşterilor bruşte ale cheltuielilor publice pentru menţinerea locurilor de muncă. Mai exact, împrumuturile respective vor ajuta statele membre să acopere costurile legate direct de finanţarea sistemelor naţionale de şomaj tehnic şi a altor măsuri similare puse în aplicare ca răspuns la pandemia de coronavirus, în special pentru lucrătorii independenţi”, se arată într-un comunicat al CE.

Comisia propune Consiliului să aprobe acordarea de sprijin financiar după cum urmează: România- 4 miliarde de euro, Bulgaria- 511 milioane de euro, Cehia- 2 miliarde de euro, Grecia- 2,7 miliarde de euro, Spania- 21,3 miliarde de euro, Croaţia- 1 miliard de euro, Italia- 27,4 miliarde de euro, Cipru- 479 milioane de euro, Letonia- 192 milioane de euro, Lituania- 602 milioane de euro, Malta- 244 de milioane de euro, Polonia- 11,2 miliarde de euro, Belgia- 7,8 miliarde de euro, Slovacia- 631 de milioane de euro, Slovenia- 1,1 miliarde de euro.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Comisia se aşteaptă să prezinte în scurt timp o propunere de acordare de sprijin pentru Portugalia şi Ungaria. Statele membre care nu au introdus încă cereri oficiale mai au încă posibilitatea de a face acest lucru.

„Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a menţine locurile de muncă şi mijloacele de subzistenţă. Facem astăzi un pas important în această direcţie: la doar patru luni după ce am propus crearea Instrumentului SURE, Comisia propune acordarea a 81,4 miliarde EUR din cadrul acestuia pentru a contribui la protejarea locurilor de muncă şi a lucrătorilor afectaţi de pandemia de coronavirus în întreaga UE. SURE este un simbol clar al solidarităţii în faţa unei crize fără precedent. Europa este hotărâtă să protejeze cetăţenii”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.