Comisia Europeană recomandă testare RT-PCR la frontiere. Apare categoria de restricții „roșu închis”

  • Comisia UE recomandă tuturor ţărilor controale mai stricte la frontiere.
  • Printre acestea se numără prezentarea unui test PCR negativ, la trecerea dintr-o ţară în alta.
  • Testul trebuie făcut cu 3 zile înainte şi este însoţit de carantinarea obligatorie.
  • Mai mult, Comisia a cerut limitarea călătoriilor neesenţiale, în interiorul fiecărei ţări.
  • Moderna a anunţat că vaccinul este eficient împotriva variantei britanice şi a celei sud-africane.

Având în vedere noile variante de coronavirus și numărul mare de noi infecții, Comisia Europeană cere limitarea călătoriilor neesenţiale și, totodată, recomandă tuturor ţărilor controale mai stricte la frontiere.

În același timp, a cerut celor care intră din terţe ţări să prezinte un test PCR negativ cu maximum 72 de ore înainte de plecare. 

Restricții de tip „roșu închis”

Pe lângă culorile existente – verde, portocaliu, roșu și gri, Comisia UE propune adăugarea culorii „roșu închis” pentru a indica zonele în care virusul circulă la niveluri foarte ridicate. Încadrarea s-ar aplica unei zone în care rata de infectare în ultimele 14 zile depăşeşte 500 la 100.000 de locuitori.

”Persoanele aflate la granița de delimitare între zona cu incidență mai mare de 5 cazuri la mia de locuitori și celelalte zone ar trebui exceptate de la măsura carantinării și prezentarea testului negativ, dacă sunt nevoite să treacă frecvent dintr-o parte în alta. La fel și cele care lucrează în domeniul transportului și care nu iau contact cu locuitorii zonelor respective” se arată în comunicatul Comisiei UE.

Propunerile Comisiei vor fi evaluate de către Consiliul European.