- Mandatul actualei conduceri a BNR expiră vineri, pe 11 octombrie.
- Mugur Isărescu a spus că dacă Parlamentul cere, va candida pentru un nou mandat.
- Mugur Isărescu, L. Badea, F. Georgescu și C. Marinescu sunt în conducerea executivă.
Comisiile Parlamentare se reunesc azi ca să numească noul Consiliu de Administrație
al Băncii Naționale a României. Stabilitate în vârful instituției avem! Mugur Isărescu reconfirmat în funcția de guvernator. Alături de el, Leonardo Badea rămâne prim viceguvernator, în timp ce Florin Georgescu și Cosmin Marinescu ocupă posturile de viceguvernatori.
La nivelul conducerii executive nu sunt mari modificări. Atâta timp cât guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, rămâne în funcție, direcția Băncii Naționale va fi aceeași, deci nu ne așteptăm la surprize. Perioada economică este complicată, iar creșterea economică este în scădere.
România se confruntă cu o problemă majoră: deficitul bugetar, care generează ulterior alte deficite. Toate piețele internaționale urmăresc alegerea noului Consiliu de Administrație al Băncii Naționale, dar, din moment ce nu sunt surprize la nivelul conducerii executive — cu reconfirmarea lui Mugur Isărescu ca guvernator — nu există probleme.
Pe de altă parte, Florin Georgescu rămâne viceguvernator, deci nu sunt așteptate schimbări semnificative. Cosmin Marinescu, care este consilierul economic al președintelui Iohannis și noul prim-viceguvernator, nu va aduce idei surprinzătoare. Deși există discuții la nivelul conducerii executive, direcția BNR rămâne clară. Astfel, nu ne așteptăm la o influență mare a conducerii BNR asupra pieței financiare din România.
Politica Băncii Naționale este clar definită în comunicate și decizii oficiale. BNR va asigura stabilitatea cursului valutar și a dobânzilor, iar, cine știe, poate chiar o scădere a acestora. În acest moment, inflația nu mai reprezintă o problemă, dar la nivel guvernamental, problema deficitului bugetar rămâne gravă. Guvernul Ciolacu a cheltuit foarte mulți bani, iar cineva trebuie să acopere această cheltuială.
Va trebui să vedem cum se va corecta această gaură bugetară în anul următor.