• Oficialii ruși au publicat, marți, o declarație prin care au anunțat retragerea Rusiei din Consiliul Europei.
  • Politicienii ruși au spus că pe 25 februarie, anul acesta, statele NATO și ale UE au adoptat o decizie discriminatorie de suspendare a reprezentării Rusiei în organele statutare ale Consiliului Europei.
  • Consiliul Europei este o organizație internațională fondată în urma celui de-al Doilea Război Mondial pentru a susține drepturile omului, democrația și statul de drept în Europa.

UPDATE

Comitetul de Miniștri ai Consiliului Europei a decis excluderea Rusiei din organizație.

În cadrul unei reuniuni extraordinare desfășurate în această dimineață, Comitetul de Miniștri a decis, în contextul procedurii lansate în temeiul articolului 8 din Statutul Consiliului Europei, că Federația Rusă încetează să mai fie membră a Consiliului Europei începând de astăzi, după 26 de ani de apartenență”, se arată într-un comunicat emis, miercuri, de către Consiliul Europei.

Știre inițială

Oficialii ruși au publicat, marți, o declarație prin care au anunțat retragerea Rusiei din Consiliul Europei. Reprezentanții Rusiei au acuzat statele NATO și ale Uniunii Europene că au abuzat de majoritatea lor în Consiliul Europei (CE) și au transformat constant această organizație într-un instrument de politică anti-rusă.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Politicienii ruși au spus că pe 25 februarie, anul acesta, statele NATO și ale UE au adoptat o decizie discriminatorie de suspendare a reprezentării Rusiei în organele statutare ale Consiliului Europei.

„În astfel de circumstanțe, țara noastră nu va rămâne în Consiliul Europei. Pe 15 martie, anul acesta, Secretarul general M. Pejcinovic-Buric a primit o notificare cu privire la retragerea Federației Ruse din Organizație. Toată responsabilitatea pentru distrugerea spațiului umanitar și juridic comun de pe continent, pentru consecințele pentru însuși Consiliul Europei, care fără Rusia își va pierde coordonatele paneuropene, va fi suportată de cei care ne obligă să facem acest pas”, se arată în declarația Rusiei privind procedura de retragere din Consiliul Europei.

Reprezentanții Rusiei au transmis că, atunci când s-au alăturat Consiliului Europei, în 1996, organizația urmărea să întărească unitatea popoarelor europene, poziționându-se ca o structură depolitizată, „menită să devină pilonul umanitar și juridic al Europei, de la Lisabona până la Vladivostok.

„Rusia a fost întotdeauna angajată pentru o cooperare egală în cadrul Consiliului Europei în interesele cetățenilor săi. De-a lungul anilor, prin eforturi comune, s-au făcut multe pentru dezvoltarea legislației ruse și a practicii de aplicare a legii, pentru a consolida sistemul drepturilor omului în țara noastră, inclusiv prin implementarea Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și practicarea ei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în legislația rusă”, a transmis Federația Rusă.

În același comunicat, Rusia a spus că potențialul de unificare al Consiliului Europei a fost distrus de țările NATO și ale Uniunii Europene.

Ei văd în această organizație doar un mijloc de sprijin ideologic pentru expansiunea lor militar-politică și economică spre est, plantând o «ordine bazată pe reguli», care le este benefică și, de fapt, un «joc fără reguli»”, au transmis autoritățile Federației Ruse.

Acestea susțin că instituțiile Consiliului Europei, inclusiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au fost folosite sistematic pentru a exercita presiuni asupra Rusiei și a se amesteca în treburile sale interne.

Organizația este înfundată în standarde duble. Dorința noastră de a promova o agendă unificatoare în conformitate cu sarcinile și obiectivele stabilite în Carta Consiliului Europei a provocat o puternică respingere. În special, toate încercările de a atrage atenția asupra situației dificile a oamenilor din Donbas, care au fost supuși bombardamentelor barbare timp de opt ani, s-au lovit de un zid al indiferenței”, se arată în declarația rușilor.

Potrivit aceleiași declarații, Rusia se desprte „fără regret de un astfel de Consiliu al Europei. Retragerea țării noastre din această organizație nu va afecta drepturile și libertățile cetățenilor ruși. Constituția Federației Ruse stabilește nu mai puține garanții pentru ei decât Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Prevederile principalelor acte juridice ale tratatului ale Consiliului Europei sunt incluse în legislația rusă. Implementarea hotărârilor deja adoptate ale Curții Europene a Drepturilor Omului va continua dacă acestea nu contravin Constituției Federației Ruse.”

Rusia este parte la principalele tratate internaționale universale privind drepturile omului încheiate în cadrul ONU.

Vorbim despre Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, Pactul internațional cu privire la drepturile economice, sociale și culturale, Convenția internațională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, Convenția cu privire la drepturile copilului și alte tratate care garantează o gamă mai largă de drepturi și libertăți ale omului decât documentele regionale CE.

Prin ieșirea din Consiliul Europei, Rusia a declarat că rămâne deschisă unei interacțiuni pragmatice și egale cu membrii Organizației pe probleme de interes reciproc și în cadrul acelor convenții la care statul decide să participe în continuare.

Rusia a aderat la Consiliul Europei la 28 februarie 1996.

Consiliul Europei este o organizație internațională fondată în urma celui de-al Doilea Război Mondial pentru a susține drepturile omului, democrația și statul de drept în Europa.

Organizația cuprinde 47 de state membre, dintre care 27 sunt și state membre ale Uniunii Europene.