• Modificările aduse îndrumărilor cu privire la revenirea la locurile de muncă stârnesc temeri legate de impactul dezastruos al noilor măsuri asupra centrelor orașelor, potrivit Financial Times.
  • Decizia va reprezenta o lovitură în plus pentru magazinele din centrele orașelor, care se confruntă deja cu mari dificultăți de la carantina anterioară, din primăvară.
  • Multe firme solicită sprijinul guvernului pentru angajații magazinelor din centrul Londrei, din sectorul ospitalității, al culturii și al comerțului cu amănuntul.

După ce ministrul britanic al sănătăţii Matt Hancock a declarat duminica aceasta că nu este exclus să fie impus un al doilea „lockdown” la nivel naţional, companiile din Marea Britanie sunt silite să renunțe la planurile anterioare, de a aduce mii de angajați înapoi la birouri.

Pe fondul temerilor în fața daunele cauzate de starea de carantină asupra economiei centrelor orașelor, guvernul britanic a încurajat muncitorii să se întoarcă la birouri din august, presiunea asupra întreprinderilor pentru a readuce angajații la birouri crescând după redeschiderea școlilor la începutul lunii septembrie.

Însă doar trei săptămâni mai târziu, în urma creșterii numărului de infectări cu Covid-19, se așteaptă ca premierul să anunțe o schimbare bruscă a politicii, silind companiile să regândească planurile legate de readucerea angajaților la birouri până la sfârșitul anului.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
DEZASTRU ÎN BRAZILIA DIN CAUZA PLOILOR

Câțiva angajatori majori, cu zeci de mii de angajați la birouri din Marea Britanie, au declarat marți pentru Financial Times că își vor reevalua planurile în conformitate cu noile directive ale guvernului.

Un sondaj efectuat săptămâna trecută de FT asupra unora dintre cei mai mari angajatori a arătat că mii de oameni s-au întors la birou de la începutul lunii. Firmele de servicii profesionale precum EY și Allen & Overy și-au deschis din nou birourile în această lună pentru tot personalul care a dorit să se întoarcă la birou pentru prima dată de la începutul pandemiei.

Un alt director a spus: „Ne străduiam să dăm mesaje pozitive legate de revenirea la serviciu și tocmai s-a renunțat peste noapte la acest plan”.

Ray Berg, partener executiv al firmei de avocatură Osborne Clarke, a declarat că planurile firmei legate de revenirea treptată la birouri, cu o prezență de până la 25 la sută dintre angajați la birou, în orice moment, „sunt acum desființate”.

Adam Marshall, directorul general al camerelor de comerț britanice, a declarat că „ultima schimbare în orientarea guvernului a fost extraordinar de tulburătoare”.

Alte companii au declarat marți că resimt încă confuzie, nefiind sigure că aceasta este o îndrumare strictă, care va trebui urmată.

Decizia va reprezenta o lovitură în plus pentru magazinele din centrele orașelor, care se confruntă deja cu mari dificultăți de la carantina anterioară, din primăvară.

Sectorul petrecerii timpului liber și cel hotelier a fost deosebit de afectate. Marți Whitbread, care deține hoteluri în centrul orașului și grupul de pub-uri Wetherspoons a anunțat mii de noi reduceri de locuri de muncă.

Ros Morgan, director executiv al Heart of London Business Alliance, care reprezintă 500 dintre cele mai mari afaceri din cartierul West End al Londrei, a declarat că „aceste măsuri vor afecta și mai mult afacerile din centrul Londrei”.  Ea a solicitat sprijinul guvernului pentru angajații afectați de reducerea numărului clienților în magazinele din centrul Londrei, în sectorul ospitalității, în cel al culturii și în comerțul cu amănuntul.