• Curtea Supremă a anulat cauza Roe vs. Wade, hotărârea istorică care a stabilit dreptul constituțional la avort.
  • Comuniștii din Statele Unite ale Americii au lansat un apel la grevă ca răspuns la anularea de către Curtea Supremă a dreptului constituțional.
  • Furia a cuprins întreaga țară, cu proteste care au avut loc în fața Curții Supreme a SUA și în multe alte locații.

Comuniștii din Statele Unite ale Americii au lansat un apel la grevă ca răspuns la anularea de către Curtea Supremă a dreptului constituțional vechi de zeci de ani al femeilor de a avea acces la avort. Laura Dewey, purtătoarea de cuvânt a districtului Michigan al Partidului Comunist din SUA, a declarat că este timpul să ieșim în stradă și să ne mobilizăm în apărarea drepturilor femeilor.

„Trebuie să ajutăm la construirea celei mai mari reacții împotriva extremei drepte, una mult mai mare decât reacția de dreapta împotriva alegerii lui Obama, una comparabilă cu revolta femeilor după alegerea lui Trump”, a spus ea. Dewey a spus că alegerile pentru Congres din acest an ar trebui să fie folosite ca „o linie de front în lupta pentru a opri asaltul anti-avort. Trebuie să fim în stradă în lunile următoare și la urnele de vot în noiembrie”.

Alții i-au criticat pe democrați pentru că nu au reușit să codifice dreptul la avort în lege, subliniind că partidul controlează ambele camere ale Congresului și președinția. „Democrați, vă spunem că blufăm, să votați albastru nu este suficient”, au scandat protestatarii la o demonstrație organizată sâmbătă la Houston.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Dewey a declarat că trebuie folosite toate mijloacele, inclusiv greva, pentru a apăra dreptul la avort și a se opune politicilor extremiste ale republicanilor. Furia a cuprins întreaga țară, cu proteste care au avut loc în fața Curții Supreme a SUA și în multe alte locații. Locuințele judecătorilor care au votat pentru anularea dreptului federal de acces la avort au fost, de asemenea, vizate în weekend.

Adresele judecătorilor, printre care Brett Kavanaugh și Clarence Thomas, au fost postate pe platformele de socializare, inclusiv TikTok, în timp ce indignarea față de decizia de vineri a cuprins întreaga țară. O serie de comentarii au inclus sugestii ca cei care au votat pentru a anula decizia istorică Roe vs. Wade din 1973 să fie ținta unor bombe artizanale.

Președintele SUA, Joe Biden, a condamnat decizia Curții Supreme, dar a făcut apel la protestatari să rămână pașnici.

„Fac apel la toată lumea, indiferent cât de mult le pasă de această decizie, să păstreze toate protestele pașnice. Pașnice, pașnice, pașnice, pașnice. Fără intimidare. Violența nu este niciodată acceptabilă. Amenințările și intimidarea nu reprezintă discurs. Trebuie să ne opunem violenței sub orice formă, indiferent de rațiunea pe care o aveți”, a spus el.