• Multe femei au menstruații dureroase, dar doar câteva țări din lume, mai ales în Asia, le permit să-și ia concediu pentru a se recupera.
  • Spania se străduiește să fie prima țară occidentală care urmează exemplul, cu un proiect de lege aprobat de guvern care acordă femeilor concediu nelimitat pentru crampe menstruale, cu condiția să aibă un bilet de la medic.
  • Propunerea vine pe fondul unei campanii desfășurate de femei din întreaga lume pentru a elimina tabuul asupra menstruației.

Multe femei au menstruații dureroase, dar doar câteva țări din lume, mai ales în Asia, le permit să-și ia concediu pentru a se recupera. Spania se străduiește să fie prima țară occidentală care urmează exemplul, cu un proiect de lege aprobat de guvern care acordă femeilor concediu nelimitat pentru crampe menstruale, cu condiția să aibă un bilet de la medic.

Propunerea vine pe fondul unei campanii desfășurate de femei din întreaga lume pentru a elimina tabuul asupra menstruației.

Iată cum se aplică concediul plătit în timpul menstruației în alte țări:

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Indonezia

În 2003, Indonezia a adoptat o lege prin care femeile au dreptul la două zile de concediu menstrual plătit pe lună, fără notificare prealabilă. În practică, însă, prevederea este la discreția personală. Mulți angajatori permit doar o zi pe lună, în timp ce alții nu acordă deloc concediu menstrual pentru că nu sunt familiarizați cu legea sau preferă să o ignore.

Un raport din 2003 al Organizației Internaționale a Muncii a avertizat că solicitarea a 24 de zile de concediu menstrual pentru femei în plus față de 12 zile de concediu anual a fost o „cheltuială semnificativă” pentru mulți angajatori și a discriminat femeile în politica sa de angajare.

Japonia

În Japonia, o lege din 1947 stipulează că companiile trebuie să fie de acord să acorde femeilor concediu menstrual, dacă solicită acest lucru, pentru timpul de care au nevoie. Totuși, nu se obligă să plătească femeile în timpul menstruației, dar conform unui studiu din 2020 al Ministerului Muncii, aproximativ 30% dintre companiile japoneze oferă salariu total sau parțial.

Cu toate acestea, nu multe femei beneficiază de lege. Un sondaj efectuat pe aproximativ 6.000 de companii a constatat că doar 0,9% dintre lucrătorii eligibili au luat concediu menstrual.

Coreea de Sud

În Coreea de Sud, femeile au dreptul la o zi de concediu menstrual neplătit pe lună, iar angajatorii care refuză sunt ameninţaţi cu amenzi de până la 5 milioane de woni (3.910 de dolari), a informat BGNES.

Concediul a fost plătit până în 2004, când Coreea de Sud a trecut de la o săptămână de lucru de șase zile la una de cinci zile.

Un sondaj din 2018 arată că utilizarea sa este mai răspândită decât în ​​Japonia, cu puțin peste 19% dintre femei aflate în concediu. Cu toate acestea, mulți au spus că ar prefera să nu facă acest lucru din cauza unui mediu de lucru conservator sau nefavorabil.

Taiwan

În Taiwan, Legea privind egalitatea de gen în muncă le oferă femeilor trei zile de concediu menstrual pe an, ceea ce nu este deductibil din cele 30 de zile de concediu medical obișnuit. Femeile pot folosi doar o zi pe lună.

La fel ca concediul medical, femeile aflate în concediu menstrual primesc doar 50% din salariu.

Zambia

Zambia a devenit invidia altor țări africane atunci când a adoptat o lege în 2015 care permite femeilor să-și ia o zi liberă în timpul menstruației fără a anunța sau a prezenta un bilet medicului.

Deși măsura este în general acceptată și susținută, nu toți angajatorii respectă cu ușurință legea în ziua respectivă, care este numită discret „Ziua Mamei”.

Dar încurajate de sindicate, femeile încep să-și exercite drepturile, a declarat pentru AFP experta în comunicare și activistă pentru drepturile femeilor Ruth Kanyanga Kambi.

Australia, India, Franța

Unele companii nu așteaptă să fie obligate prin lege să ofere femeilor concediu menstrual. Printre acestea se numără Victorian Women’s Trust, o agenție australiană pentru egalitatea de sexe care oferă angajaților săi 12 zile de concediu menstrual și de menopauză, startup-ul indian Zomato, care oferă 10 zile de concediu menstrual și cooperativa franceză La Collective, care oferă angajaților săi până la o zi de concediu menstrual pe lună.