Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat marţi că, în urma verificărilor, s-a stabilit că prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein a avut autorizaţie de vânătoare şi permis de port-armă, din acest punct de vedere legea fiind respectată în cazul uciderii ursului Arthur.

Tanczos Barna a anunţat că au fost finalizate rapoartele întocmite de Garda de Mediu, Agenţia de Protecţia Mediului şi Garda Forestiere, în cazul uciderii ursului Arthur. Acesta spune că documentele au fost trimise la procuratură şi la DNA, care a deschis un dosar penal.

„Ursul a fost recoltat la 22 de zile distanţă de la emiterea acordului de derogare. Timp de trei săptămâni s-a făcut monitorizare şi conform documentelor din dosar seară de seară s-a urmărit modul în care ursul intră în gospădării sau vine aproape de localitate. (…) Recoltarea s-a făcut pe 13 martie. Recoltarea s-a făcut de către un cetăţean străin, cu numele Emanuel… Prinţul, cum se spune. Documentele depuse de către această persoană cu cetăţenie austriacă au fost verificate de Garda Forestieră, a avut autorizaţie de vânătoare, a avut permis de port-armă şi din punctul acesta de vedere legea a fost respectată”, a declarat Tanczos Barna.

Recomandări

PSD SE RETRAGE DIN COALIȚIE
BOLOJAN: ÎI VA COSTA MULT PE ROMÂNI
AUR ESTE GATA SĂ-ȘI ASUME GUVERNAREA
IOHANNIS: RO E ÎNTR-O SITUAȚIE COMPLICATĂ
CARE E SOARTA TIKTOK
NETANYAHU DISCUTĂ PACEA

În ceea ce priveşte identificarea ursului ucis, ministrul spune că aceasta se va face prin probe ADN.

„Până în momentul apariţiei acestor informaţii în presă, Ministerul n-a deţinut nicio informaţie cu privire la existenţa ursului Arthur, însă certitudinea există în ceea ce priveşte exemplarul recoltat. Din exemplarul recoltat s-au cerut probe ADN şi am trimis la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură. În ceea ce priveşte exemplarul recoltat avem certitudinea şi posibilitatea identificării. Pentru a compara aceste mostre ADN cu ceva vom solicita informaţii de la acele organizaţii care au avut posibilitatea sau au făcut monitorizare. În acelaţi timp vom solicita şi poze, pentru a compara poza din dosarul de extragere cu celelalte poze. Este relativ greu pentru că pozele nu sunt în aceeaşi perioadă, poza de recoltare este din iarnă, pozele celelalte pe care le-am văzut şi eu pe internet sunt din alte perioade, dar certitudinea poate fi oferită de mostrele ADN”, a mai spus ministrul Mediului.

Acesta a precizat că şi-ar dori ca trofeul, aflat în ţară, să ajungă la Muzeul Cinegetic de la Posada.

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein este acuzat de organizaţiile Agent Green din România şi VGT din Austria că a ucis ilegal cel mai mare urs din România.

Reprezentanţii Agent Green au spus că ursul uriaş Arthur a fost împuşcat de prinţul austriac la Ojdula, Covasna, într-o arie naturală protejată. Ei susţin că prinţul şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna.

Dar în realitate, prinţul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor, mai spun ecologiştii care monitorizau ursul, despre care spun că era unul de trofeu. Dintr-un maxim de 600, marele urs brun ucis avea 593 de puncte.