• Yahaya Sharif-Aminu a fost acuzat de blasfemie
  • Cazul a fost suspendat de 4 ori
  • Acuzatului i-a fost permisă reprezentarea legală abia după ce a fost condamnat la moarte

Un conflict înregistrat și postat într-un grup de WhatsApp a dus la o condamnare la moarte și o familie distrusă de această veste, din cauza acuzațiilor de profanare a Profetului Mohamed, relatează cnn.com

Yahaya Sharif-Aminu a fost condamnat la moarte prin spânzurare pe 10 august, după ce a fost acuzat de blasfemie de către o Curte Islamică din nordul Nigeriei.

În Codul Penal Sharia al statului Kano, blasfemia este pedepsită cu moartea.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Înregistrarea a fost distribuită pe scară largă, stârnind controverse în lumea musulmană.

Conform unui document oficial primit de CNN de la avocații acuzatului, „oricine insultă, defăimează, spune sau face lucruri capabile de a stârni lipsa de respect, comite o infracțiune gravă, care se pedepsește cu moartea”.

Sharif-Aminu, descris de prietenul său Kabiru Ibrahim ca fiind „corect, credincios și conștiincios”, a acceptat sentința la moarte pentru blasfemie, afirmând că a greșit. Sub legea Sharia, este obligatorie o confesiune voluntară.

Avocații lui Sharif-Aminu au intervenit în cazul acestuia abia după ce a fost condamnat, deoarece reprezentarea legală nu i-a fost permisă înaintea sau în timpul procesului. Reprezentarea legală este un drept constituțional al cetățenilor din Nigeria. Fiind o situație delicată, Curtea Sharia i-a suspendat cazul de 4 ori, deoarece niciun avocat nu a vrut să-l reprezinte.

Organizația pentru drepturile omului Amnesty International a descris procesul lui Sharif-Aminu ca fiind ,,o deghizare a justiției”, solicitând autorităților să-i suspende condamnarea la moarte. Președintele organizației a specificat că ,,pedeapsa la moarte în urma unui proces incorect încalcă dreptul la viață”.

Și Frederick A. Davie, reprezentant al altei organizații, i-a luat apărarea acuzatului: ,,E de neconceput ca Sharif-Aminu să fie condamnat la moarte doar pentru că și-a exprimat convingerile prin muzică” .