• Sirienii ajung să curețe zăpada cu lopeți și cu mâinile goale.
  • În nord-vestul Siriei, condițiile sunt cele mai grele pentru că oamenii nu au găsit lemne și au recurs la alte metode.
  • Țara este sfâșiată de război, iar 1,7 milioane de sirieni trăiesc în corturi în zonă de război.

În ultima săptămână, o furtună de zăpadă în Siria și în țările învecinate a făcut ca milioane de sirieni să fie expuși riscului de îngheț și a ucis cel puțin trei copii.

În provincia din nord-vest din Siria, oamenii au încercat să curețe zăpada cu lopeți și chiar cu mâinile goale. Cei care nu și-au putut permite sau nu au găsit lemne pentru foc au recurs la arderea a tot ceea ce au găsit, chiar și plastic. Vremea geroasă nu îi afectează doar pe sirienii din nord-vest, ci în toată țara sfâșiată de război și în taberele de refugiați din Libanul, Iordania și Turcia, țări vecine.

Condițiile sunt cele mai grave în nord-vestul Siriei, unde sirienii strămutați reprezintă aproximativ două treimi din cele 4,1 milioane de persoane care trăiesc acolo. Aproape 2,2 milioane de persoane din Siria trăiesc în tabere, iar 1,7 milioane dintre acestea trăiesc în așezări cu corturi într-o zonă de război.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

„Sunt 1,7 milioane de oameni care trăiesc în aceste condiții îngrozitoare într-o zonă de război și nu au primit nivelurile necesare de sprijin”, a declarat pentru Mark Cutts, coordonatorul regional adjunct al ONU pentru ajutor umanitar în criza siriană, Mark Cutts.

„Îndemnăm comunitatea internațională să ne ajute să-i scoatem pe acești oameni din corturi și să-i ducem în adăposturi temporare mai sigure și mai demne”.

Corturile lor s-au prăbușit sau sunt grav avariate, iar cel puțin trei copii au murit din cauza furtunii de zăpadă din ultima săptămână, potrivit ONU și grupurilor umanitare. După o săptămână de la începerea furtunii de zăpadă, lucrătorii umanitari se străduiesc să ajungă la sutele de mii de familii blocate de furtună.

„Temperaturile scăzute din Siria și gheața îngreunează accesul cisternelor cu apă și al echipelor de sănătate în acele locuri și face dificilă deplasarea oamenilor la brutării pentru a colecta pâine și alte produse esențiale”, a declarat Cutts pentru Al Jazeera.