Condiţiile în care se vor redeschide la interior restaurantele şi cafenelele

Condiţiile în care se vor redeschide la interior restaurantele şi cafenelele Sursă foto: AP/Mediafax Foto
  • În anumite condiţii, restaurantele, cafenelele şi celelalte localuri se vor redeschide.
  • Servirea clienţilor la interior se va face respectând anumite reguli valabile acum şi la terase.
  • Panouri separatoare între mese şi cel mult patru persoane la masă, printre condiţiile propuse într-un proiect de lege.

Proiectul de lege introduce o excepţie de la regula aplicată în prezent, potrivit căreia activitatea la interior a restaurantelor, cafenelelor şi altor localuri este suspendată.

Îți explic ce înseamnă asta concret. Servirea clienţilor în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice va fi posibilă cu respectarea următoarelor condiţii:

  • un spaţiu de cel puţin doi metri între mese;
  • maximum patru persoane la aceeaşi masă;
  • montarea unor panouri separatoare între mese.

„Observăm că nu există studii care să demonstreze că un spaţiu închis (…) este mai periculos din punct de vedere epidemiologic decât alte spaţii închise (de exemplu din mijloacele de transport în comun), dacă se respectă aceleaşi condiţii privind distanţarea socială şi, în plus, departajarea spaţiului comun prin panouri separatoare între mese ca echivalent al măştilor de protecţie“, se arată în expunerea de motive, acolo unde iniţiatorii văd aplicarea măsurii ca pe o gură de oxigen pentru HORECA, domeniul poate cel mai afectat din martie şi până în prezent.