• Există posibilitatea ca Rusia să extindă conflictul dincolo de granițele Ucrainei
  • Obiectivul Rusiei a fost restructurarea sistemului european de securitate
  • Rusia și Belarus se vor susține până când regimul politic va fi schimbat într-una dintre aceste țări

Dr. Alexander Iskandaryan, Directorul Caucasus Institute, Armenia, a declarat, în cadrul conferinței NSC, ”The Impact of the War in Ukraine on the Former Soviet Space”, că Rusia a pierdut deja războiul informațional cu Occidentul și că nu are șanse ca acesta din urmă să își schimbe în vreun fel părerea despre acțiunile forțelor rusești din Ucraina. Acesta susține că relațiile Europei cu Rusia nu vor mai fi niciodată la fel. 

„Trebuie să înțelegem că suntem într-un proces în plină desfășurare, care poate avea diferite rezultate, unele care pot fi dramatice și care pot schimba istoria și politica în multe modalități. Într-o mare măsură, aceste rezultate vor depinde de mai mulți factori, pe care nu îi putem prezice și care sunt invizibili publicului. De exemplu, deciziile făcute într-un sistem închis, pe care nu le putem anticipa sau înțelege, sau trăsăturile psihologice ale factorilor de decizie din sistemele autocratice, care nu știm cum sunt sau cum afectează procesul de luare a deciziilor (…)”, susține Iskandaryan, care crede că încercarea de a prezice rezultatul războiului în aceste condiții este o pierdere de timp, întrucât șansa de a greși este foarte mare.

„Războiul din Ucraina se poate desfășura în viitor în multe moduri. Unul dintre acestea – pe care îl cred posibil – este că războiul poate evolua de la o stare crucială, la una cronică și apoi, să continue ani buni, ca  Războiul din Siria. Există și posibilitatea ca Rusia să intensifice războiul și să își extindă operațiile dincolo de granițele Ucrainei, către alte țări”, a continuat analistul.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Unul dintre aparentele rezultate care nu depind de cum se va încheia războiul este consolidarea națiunii ucrainene, crede dr. Alexander Iskandaryan, care consideră că vocea ucrainenilor împotriva influenței Rusiei este mult mai puternică acum. De asemenea, acesta susține că „Rusia a pierdut războiul informațional. După Bucea, imaginea Rusiei a suferit un declin catastrofic și indiferent de ce se întâmplă pe câmpul de luptă, Rusia nu are nicio șansă să creeze ceva similar acțiunilor de tip soft-power ale Occidentului. Există slabe șanse ca opinia publică a Occidentului față de Rusia să se schimbe prea curând, chiar dacă războiul s-ar încheia în viitorul apropiat cu rezultate mai mult sau mai puțin pozitive. De asemenea, există puține șanse ca Occidentul să ridice sancțiunile impuse Rusiei, indiferent de cum se va desfășura războiul”. Iskandaryan susține că sancțiunile impuse Rusiei vor persista și vor continua să afecteze economia Moscovei.

Un alt efect vizibil al războiului din Ucraina este, în perspectiva lui Iskandaryan, consolidarea Europei.

Europa are păreri diferite despre multe lucruri, inclusiv despre acest război”, crede acesta, care susține că părerile distincte au legătură și cu poziția geografică a diferite țări față de Ucraina. Cu toate acestea, Iskandaryan crede că „relațiile Europei cu Rusia nu vor mai fi niciodată la fel”.  Indiferent de cum se va încheia războiul, disputa dintre Rusia și Occident nu se va opri și va crea o serie de probleme pentru Rusia. Directorul Caucasus Institute consideră că obiectivul Rusiei în Ucraina nu este doar ocuparea teritoriului, ci restructurarea întregului sistem de securitate european.

„Însă Rusia a căzut în propria capcană, intrând într-un război care i-a consumat resursele, i-a distrus reputația, economia și politica și, orice s-ar întâmpla în viitor, Rusia nu poate ieși din această situație ca un stat câștigător într-o confruntare globală cu Occidentul”. De asemenea, Dr. Alexander Iskandaryan a provocat publicul să se întrebe dacă Rusia este oare mai periculoasă când este puternică și sigură sau izolată și slabă.

Cât despre relația Rusia-Belarus, Iskandaryan a declarat că Lukașenko, deși a evitat dislocarea forțelor bieloruse în Ucraina, a susținut Rusia prin toate mijloacele disponibile, fiind de altfel constrâns de toate alianțele și uniunile din care face parte alături de Rusia. Belarus și Rusia sunt nevoite să se susțină una pe cealaltă, cel puțin până când va fi schimbat regimul politic într-una dintre aceste țări, mai susține analistul.

New Strategy Center a organizat conferința ”The Impact of the War in Ukraine on the Former Soviet Space”, din seria evenimentelor online ”War in Ukraine. Russian Aggression on the Doorstep of the Eastern Flank of NATO”. Evenimentul a fost moderat de dl Ambasador (ret.) Gheorghe Magheru, Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, iar invitatul special a fost Dr. Alexander Iskandaryan, Directorul Caucasus Institute, din Armenia. Dezbaterea a abordat efectele războiului din Ucraina resimțite în fostul spațiu sovietic, precum și implicațiile pe termen lung ale securității din regiune.