- O femeie a stat trei săptămâni cu soldați ceceni în casă, după ce aceștia au ocupat satul unde aceasta trăia
- La doar câțiva kilometri de masacrul din Bucha, femeia și familia sa au scăpat cu viața și au vorbit despre contactul cu invadatorii, pentru presa din Ucraina
- Cecenii au obligat-o pe femeie să-i mulțumească prin telefon liderului Ramzan Kadîrov, însă au adus jucării de pluș pentru copii, cel mai probabil furate.
O femeie a stat trei săptămâni cu soldați ceceni în casă, după ce aceștia au ocupat satul unde aceasta trăia. La doar câțiva kilometri de masacrul din Bucha, femeia și familia sa au scăpat cu viața și au vorbit despre contactul cu invadatorii, pentru presa din Ucraina.
Advertisment
Măcelarii lui Kadîrov, kadîroviți sau soldații Tik Tok, cecenii au multe nume și faima îi precede, cel puțin faima de luptători brutali care masacrează civili.
Cu toate acestea, ca și o excepție care să întărească regula, presa din Ucraina a obținut mărturia unei femei care a locuit cu mai mulți luptători ceceni în casă, timp de trei săptămâni. Într-un sătuc de lângă Hostomel, la doar o aruncătură de băț de locul masacrului de la Bucha, femeia s-a trezit peste noapte cu soldații în casă.
Recomandări
Obligați să mulțumească lui Kadîrov
A ajuns vedetă fără voia sa în Cecenia, după ce a fost obligată să-i mulțumească liderului suprem Ramzan Kadîrov într-o înregistrare publicată de propaganda cecenă.
La fel au făcut și cu copiii din zonă, cărora le-au dăruit jucării: „Războinici Tiktok” le-au cerut copiilor să spună: „Mulțumesc, Ramzan Akhmatovici”, iar când au spus asta li s-au dat atâtea jucării care ar fi suficiente pentru două orfelinate, se pare că au adunat tot ce era în magazinele din oraș”.
În trei săptămâni, „bestiile” care i-au călcat pragul au prins față umană și au avut chiar nume. Hassan era cel mai dur, o amenințare reală pentru viața celor din jur, în ciuda faptului că le promitea tuturor că au venit să îi salveze. „Le-am spus, cu orice risc, că sunt niște sclavi. În Ucraina avem o vorbă, sclavii nu ajung în Rai. Mi-am dat seama într-un moment că am întins coarda și eram convinsă că voi fi omorâtă, dar nu a fost așa”, continuă femeia, a cărei identitate nu a fost divulgată tocmai pentru a o proteja.
Mai mult, un alt cecen, Ahmed, a simțit nevoia să se scuze pentru răul cauzat, invocând războiul din Cecenia drept pretext: „Nu ar trebui să mă urăști, înțelegeți. Pentru voi acum toată lumea s-a ridicat, pentru noi atunci nimeni nu s-a ridicat, eram 800 de mii înainte de război și apoi am rămas 400, este un lucru dureros pentru fiecare cecen”.
Un alt soldat al lui Kadîrov nu s-a oprit din plâns atunci când a văzut ce au făcut rușii la Bucha. „A fost unul de care mi-am amintit, Zaur. A fost trist la început. El a spus că a crezut că urmează să studieze în Belarus. După un alt raid al detașamentului lor din Bucha, a devenit mai negru decât noaptea, s-a închis și a plâns în fiecare zi. Se pare că a văzut ce ni se arată în știri. Din toată această hoardă, este singurul care și-a pus mâna la inimă”, rememorează femeia.
După 21 de zile, cecenii au fost schimbați de ruși
Spre deosebire de victimele din Bucha, sătenii de lângă Hostomel au scăpat cu viața: „Ni s-a adus mâncare, ni s-a permis să mergem după apă. Nu am fost bătuți, torturați, executați. Dar pot vorbi doar despre subsolul nostru. În altul, patru bărbați au fost luați și nimeni nu a auzit încă de ei”.
În absurdul situației, cu oameni traumatizați de bombardamente și amenințați cu arma, cecenii și-au făcut timp să ude flori. „În apartamentul nostru s-au adus ghivece de flori și cred că au încercat chiar să le ude. Dar fără căldură, toate florile au murit repede, gerul a fost minus 10”.(…) Apartamentul arăta ca după bombardament – au scos un pat, scaune, au întors masa în bucătărie, au aruncat totul pe jos din frigider, au furat o cutie de lenjerie din sifonier, chiar și rufele murdare au fost furate din spălătorie, a adăugat Irina, aliasul ales de jurnaliștii ucraineni pentru a o proteja.
După 21 de zile, cecenii au fost schimbați de ruși, care i-au trimis pe toți în Belarus. Unii au rămas acolo, alții au preferat să se întoarcă acasă după retragerea rusă din jurul capitalei Kiev.
13 aprilie este a 49-a zi de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Imaginile din satelit realizate de Maxar Technologies pe 11 aprilie arată că trupele ruse se redistribuie în estul Ucrainei. Autoritățile ucrainene au cerut locuitorilor din est să evacueze.
Amnesty International a publicat relatări ale martorilor oculari despre uciderea și violul civililor din regiunea Kiev de către Rusia. Publicatia germană Der Spiegel a vorbit și despre interceptarea conversațiilor armatei ruse la Bucha, care arăta că masacrul a fost creat pentru intimidarea populației ucrainene, și a fost un sistem bine gândit.
Partenerii noștri