• Dezastrele naturale au făcut ca alte 7,7 milioane de persoane să rămână fără adăpost, ceea ce a dus numărul total de persoane strămutate intern (IDP) la un număr record de 75,9 milioane.
  • Creșterea numărului de strămutări este rezultatul atât al noilor războaie, cât și al conflictelor mai vechi, de lungă durată, care au făcut imposibilă întoarcerea cetățenilor acasă.
  • Cifrele arată, de asemenea, că 7,2 milioane de persoane erau încă strămutate intern în Siria.

Conflictul a forțat peste 68 de milioane de persoane să își părăsească locuințele până la sfârșitul anului 2023 – cea mai mare cifră de când datele au devenit disponibile, în urmă cu 15 ani, scrie The Guardian.

Dezastrele naturale au făcut ca alte 7,7 milioane de persoane să rămână fără adăpost, ceea ce a dus numărul total de persoane strămutate intern la un record de 75,9 milioane, potrivit cifrelor publicate marți de Centrul de monitorizare a strămutărilor interne.

Creșterea numărului de strămutări este rezultatul atât al noilor războaie, cât și al conflictelor mai vechi, de lungă durată, care au făcut imposibilă întoarcerea cetățenilor acasă.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Christelle Cazabat, șefa de programe a centrului, care face parte din Consiliul Norvegian pentru Refugiați, a declarat: „Nu numai că avem crize noi care încep sau crize vechi care sunt reaprinse, ceea ce determină mai multe persoane să fie nou strămutate, dar, poate și mai important, oamenii care au fost strămutați de ani de zile, uneori chiar de zeci de ani, care nu sunt capabili să își înceapă viața din nou sau să trăiască în modul în care o făceau înainte de strămutare.”

De exemplu, în Gaza s-au înregistrat 3,4 milioane de deplasări sau mișcări, ceea ce a dus la 1,7 milioane de persoane care au fost strămutate intern până la sfârșitul anului trecut, deoarece oamenii au fost forțați să se mute de mai multe ori.

În Africa Subsahariană, numărul persoanelor strămutate în interiorul țării a crescut de peste două ori, de la 16,5 milioane în 2018 la 34,8 milioane în 2023. În regiune au avut loc 19,5 milioane de deplasări – mișcări -, Sudanul reprezentând 45% din acest număr, iar Republica Democrată Congo (RDC) înregistrând a doua cea mai mare cantitate. Împreună, acestea au cuprins aproape jumătate din deplasările din lume de anul trecut.

Sudanul a reprezentat cea mai mare parte a deplasărilor legate de conflicte din regiune. Violențele care au izbucnit în aprilie anul trecut au provocat 6 milioane de noi deplasări în 2023 – a doua cea mai mare cifră înregistrată de la Ucraina în 2022 – ceea ce a dus numărul total de persoane strămutate în interiorul țării la 9,1 milioane.

Reînceperea insurecției lansate anul trecut de rebelii M23 în RDC a dus numărul persoanelor strămutate la 6,7 milioane.

Cifrele arată, de asemenea, că 7,2 milioane de persoane erau încă strămutate intern în Siria, la 10 ani de la începutul conflictului și în ciuda unei încetiniri a luptelor. Aproximativ 7,6 milioane de persoane au fost înregistrate ca fiind strămutate în 2014.

În Yemen, în pofida unui armistițiu care s-a menținut în linii mari din aprilie 2022, numărul persoanelor strămutate în interiorul țării a rămas la 4,5 milioane în ultimul an, în timp ce numărul persoanelor strămutate în Irak a fost de aproximativ 1,1 milioane timp de trei ani.

Citește și