• Israel a ordonat evacuarea sudului Libanului și a amenințat ambulanțele, după rănirea unui angajat al ONU.
  • Atacurile aeriene israeliene au provocat 15 morți și au afectat spitale.
  • Conflictul s-a intensificat, cu 1,2 milioane de evacuați și peste 2.255 de decese.

Israel a ordonat evacuarea mai multor zone din sudul Libanului și a amenințat că va ataca ambulanțele, în contextul în care un al treilea angajat al ONU a fost rănit în conflictul tot mai intens cu grupul libanez Hezbollah, susținut de Iran.

Sâmbătă, armata israeliană a solicitat locuitorilor din 23 de sate din sudul Libanului să se evacueze în zonele situate la nord de râul Awali, care curge din valea Bekaa spre Marea Mediterană. Ordinul a fost transmis printr-o declarație militară, specificând satele care au fost recent ținte ale atacurilor israeliene, multe dintre acestea fiind deja aproape pustii, scrie The Guardian.

Israelul a acuzat Hezbollah că folosește ambulanțe pentru a transporta luptători și arme, cerând echipelor medicale să evite colaborarea cu acest grup. Un purtător de cuvânt al IDF a avertizat că orice vehicul care transportă persoane înarmate va fi vizat.

Recomandări

TINERII CONSUMATORI
GHID TURISTIC A.I.
MEDNES LANSEAZA ALBUM
RUSIA, DESCHISĂ LA DISCUȚII?
POFTIȚI ȘI PE LA NOI
UNDE MERGI AZI

Ministerul libanez al Sănătății a raportat că cinci spitale au fost afectate de atacurile aeriene israeliene în Baalbek și valea Bekaa, fără ca armata israeliană să comenteze imediat situația. De asemenea, se estimează că cel puțin 50 de paramedici au fost uciși de la începutul atacurilor, toți fiind angajați ai serviciilor medicale asociate cu Hezbollah sau Amal, care nu își pierd statutul protejat conform dreptului internațional.

Organizația Medici fără Frontiere a fost nevoită să-și închidă o clinică dintr-o suburbie sudică a Beirutului din cauza atacurilor aeriene.

Un raport recent al ONU a acuzat Israelul de atacuri deliberate asupra personalului medical și instituțiilor din Gaza, caracterizând aceste acțiuni ca crime de război. Israelul a respins aceste acuzații, susținând că ONU are o atitudine părtinitoare și că Hamas se folosește de spitale ca scut.

Conform Ministerului Sănătății libanez, în urma atacurilor din Liban, au fost înregistrate 15 morți și 37 de răniți în trei zone distincte. De asemenea, armata israeliană a afirmat că Hezbollah a tras aproape 320 de proiectile din Liban în Israel, iar o parte a poziției Unifil a fost afectată de bombardamentele din apropiere.

Un grup de 40 de țări care participă la misiunea Unifil a emis o declarație comună, cerând încetarea atacurilor asupra pozițiilor de menținere a păcii. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la atacurile asupra forțelor ONU și a subliniat necesitatea de a se trece la o soluție diplomatică.

Conflictul a escaladat în ultimele săptămâni, cu Israel bombardând sudul Libanului, în timp ce Hezbollah a lansat rachete mai adânc în teritoriul israelian. Campania israeliană a dus la evacuarea a aproximativ 1,2 milioane de oameni din Liban, iar numărul total al morților a depășit 2.255. Comparativ cu ultimul război major din 2006, numărul refugiaților este acum mai mare.

Citește și