• Conform estimărilor, la referendumul de duminică, ”Căsătoria pentru toți” va primi un sprijin puternic.
  • Opozanții susțin că înlocuirea parteneriatelor civile cu privilegiile depline ale căsătoriei va pune în pericol familiile bazate pe o relație bărbat-femeie.
  • Cele mai multe țări din Europa de Vest recunosc în prezent căsătoria între persoane de același sex.

Potrivit estimărilor făcute în urma referendumului național de duminică, se pare că alegătorii elvețieni au ales cu o largă majoritate să permită căsătoria cuplurilor de același sex, relatează TheGuardian.

Estimarea, realizată de agenția de sondaje gfs.bern pentru televiziunile publice elvețiene, indică faptul că măsura a va fi votată cu 64% la 36%.

Parlamentul elvețian și consiliul federal aflat la guvernare au susținut inițiativa „Căsătorie pentru toți”, iar sondajele anterioare referendumului au indicat un sprijin larg. Începând din 2007, Elveția a permis uniunile civile între persoane de același sex.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Susținătorii căsătoriilor gay au declarat că planul ar pune cuplurile de același sex pe picior de egalitate juridică cu cuplurile heterosexuale, permițându-le să adopte copii în comun și facilitând cetățenia pentru cuplurile de același sex. Cuplurile de lesbiene ar putea, de asemenea, să recurgă la donarea controlată de spermă.

Opozanții familiilor gay se tem pentru privilegiile civile

Opozanții susțin că înlocuirea parteneriatelor civile cu privilegiile depline ale căsătoriei va pune în pericol familiile bazate pe o relație bărbat-femeie. Campania a fost marcată de acuzații de metode incorecte, adversarii denunțând ruperea de afișe, inundarea liniilor telefonice LGBT cu plângeri, e-mailuri urâte și obscenități strigate la adresa militanților, precum și încercări de a înăbuși punctele de vedere alternative.

Elveția, cu o populație de 8,5 milioane de locuitori, este o țară tradițional conservatoare, care a acordat dreptul de vot tuturor femeilor abia în 1990.

Cele mai multe țări din Europa de Vest recunosc în prezent căsătoria între persoane de același sex, însă majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est nu permit căsătoria între doi bărbați sau două femei.

Un alt punct de pe ordinea de zi a votului de duminică a fost o propunere a organizațiilor de stânga de a mări impozitele pe investiții și pe randamentele de capital, inclusiv sub formă de dividende și venituri din închirierea proprietăților, pentru a obține o mai mare redistribuire și impozitare în Elveția.

Într-o țară renumită pentru industria sa financiară înfloritoare și pentru impozitele sale scăzute, precum și pentru că este un adăpost pentru multe dintre cele mai bogate persoane din lume, previziunile au arătat că acest plan a pierdut, 66% dintre respondenți votând împotriva lui.