• Jurnalista Kristen Welker de la NBC News a moderat dezbaterea din această dimineață
  • Președintele în funcție a atacat-o în zilele premergătoare evenimentului, descriind-o drept jurnalistul drept „o persoană foarte părtinitoare”.
  • Donald Trump și Joe Biden au ajuns la Belmont University
  • Prima temă a dezbaterii – lupta împotriva Coronavirusului
  • A doua temă a dezbaterii – siguranța națională
  • Sistemul de sănătate și Curtea Supremă, a treia temă a dezbaterii

Concluziile analistului Iulian Chifu

O dezbatere mult mai bună. Ce pot spune e că nu am văzut bomba, ceva care să schimbe în mod dramatic opțiunile. Joe Biden a mers pe minima reacție și atingerea tuturor punctelor. Fiecare a punctat pentru propriul electorat. În 24 de ore vom ști efectele acestei dezbateri.

Un mesaj pentru cei care nu îi vor vota

Donald Trump: Succesul ne va aduce împreună. Suntem pe drumul spre succes. Reduc impozitele, dar el vrea să crească impozitele tuturor.

Joe Biden: Vom alege să mergem mai departe, deoarece avem oportunități enorme de a crește împreună.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS

Schimbările climatice

Donald Trump: Iubesc mediul, dar vreau apă și aer curat. Avem cele mai bune numere legate de emisiile de carbon, dar nu putem face multe – uitați-vă la China, Rusia, India – sunt mizerabile. Ne-am scos din acordul de la Paris, nu o să sacrific mii de companii din cauza acestui acord. China nu participă până în 2030 și nouă ne-ar fi distrus afacerile.

Joe Biden: Schimbările climatice, încălzirea globală e o amenințare reală. Cercetătorii ne spun că nu avem de ales, în 8-10 o să trecem de „punctul din care nu ne putem întoarce”. Planul meu va crea milioane de locuri de muncă – 50.000 de stații de încărcare pe autostrăzi pentru mașinile electrice. Toată ideea e că aceste lucruri vor crea milioane de locuri de muncă și ne va curăța aerul. Planul meu va crea 18.6 milioane de locuri de muncă, cu 7 milioane de locuri de muncă mai mult decât planul lui.

Donald Trump: Dacă avem cel mai bun an din istorie timp de 100 de ani nu o să avem aceleași rezultate pe care le-am avut eu. E cel mai nebun plan ce propune el. Vor să cheltuiască 100 de trilioane de dolari, să dărâme clădiri și să le construiască.

Joe Biden: Nu știu de unde scoate cifrele astea. Planul meu a fost creat de specialiști.

Biden a subliniat necesitatea extinderii surselor de energie regenerabilă, atacându-l pe Trump pentru comentariile sale anterioare despre energia eoliană care provoacă cancer.

Știu mai multe despre vânt decât voi”, a răspuns Trump. „E foarte scump. Omoară păsările”, a continuat Trump, nou că Biden va interzice folosirea combustibilului fosil, chiar dacă democratul a spus în repetate rânduri (și a spus din nou în seara asta) că nu va face acest lucru.

Problemele rasiale, următorul punct al dezbaterii

Donald Trump: Nimeni nu a făcut mai multe pentru comunitatea afro-americană decât mine. Poate Abraham Lincoln, dar nu sunt sigur.

Adevărul este că există rasism instituțional în America”, a spus Biden.

Trump, care a evitat să folosească expresia „rasism instituțional”, a răspuns argumentând încă o dată că a făcut mai multe pentru afro-americani decât orice președinte de la Abraham Lincoln.

Donald Trump a reluat atacurile legate de scandalul laptopului lui Hunter Biden, iar Joe Biden spune că aceasta este o campanie de dezinformare venită din Rusia.

Problema imigranților, următorul subiect al dezbaterii

„Copiii sunt aduși aici de coioți și de mulți oameni răi”, spune Trump, susținând că copiii sunt obișnuiți să intre în țară ilegal.

„Cine a construit cuștile Joe?”, întreabă Trump referindu-se la cuștile construite în timpul administrației Obama pentru a împiedica imigranții să intre în țară.

Sistemul de sănătate și Curtea Supremă, următoarea temă a dezbaterii

Trump spune că speră că instanța supremă va anula Obamacare: Obamacare nu este bun. Am vrea să încheiem acest program.

Biden spune că va implementa o nouă opțiune în cadrul Obamacare și vorbește despre „Bidencare”. „Asistența medicală nu este un privilegiu, este un drept. Toată lumea ar trebui să aibă dreptul de a beneficia de asistență medicală la prețuri accesibile”, spune candidatul democrat.

După ce Trump l-a acuzat pe Biden că sprijină „medicina socializată”, candidatul democrat a spus că președintele este „confuz” cu privire la persoana cu care se confruntă.

A doua temă a dezbaterii – siguranța națională

Joe Biden, vorbind despre amenințările venite din partea Iranului și Rusiei și intervenția în alegeri: „Vor plăti dacă voi fi ales, intervin în suveranitatea Americii”.

Donald Trump: Biden a primit 3.5 milioane de dolari de la ruși prin intermediul fostei soții ale primarului Moscovei.

Biden l-a îndemnat pe Trump să-și publice declarația de avere, menționând că președintele promite să le elibereze de la campania sa din 2016: „Arată-ne. Arată-ne doar. Nu te mai juca”.

Donald Trump: Am plătit în avans impozite de milioane și milioane de dolari.

Potrivit documentelor financiare obținute de New York Times, Trump a plătit 750 dolari impozitul pe venit în 2016.

Biden a încercat să se îndepărteze de atacurile lui Trump asupra fiului său, Hunter: Există un motiv pentru care a adus în discuție tot această invenție. Există un motiv pentru asta. Nu vrea să vorbească despre problemele de fond.

Donald Trump: Biden a luat 10%, 10% pentru „Big Man”. Joe, nu știu dacă despre tine e vorba, dar cred că despre tine era vorba. Eu nu fac bani în China, eu nu fac bani în Ucraina, tu faci.

Prima temă a dezbaterii – lupta împotriva Coronavirusului

ACTUALIZARE 04.25: Trump critică propunerile lui Biden privind răspunsul la coronavirus: „Tot ce propune el este închiderea. Nu, nu vom închide”.

Răspunsul lui Biden nu a întârziat: „Voi închide virusul, nu țara”.

Moderatoarea dezbaterii l-a întrebat pe Donald Trump cine îl sfătuiește, ținând cont de faptul că la începutul acestei săptămâni a spus despre Anthony Fauci că este un „dezastru” și a catalogat alți experți în sănătate drept „idioți”.

Trump spune că se înțelege foarte bine cu Fauci, dar l-a criticat pentru că și-a schimbat recomandările privind utilizarea măștilor.

Trump a adăugat: „Cred că este democrat, dar este în regulă”.


Donald Trump, întrebat de moderatoare dacă se bazează pe date concrete când spune că în câteva săptămâni un vaccin va fi disponibil: Nu am date concrete, dar sunt încrezător. Johnson&Johnson, Moderna și Pfizer au rezultate foarte bune.

Welker a menționat că experții au spus că va dura luni înainte ca vaccinul să fie disponibil pe scară largă, iar măștile vor continua să fie necesare până în 2021.

Cred că calendarul meu va fi mai precis”, a spus Trump.

Biden și-a exprimat scepticismul sever cu privire la cronologia lui Trump pentru anunțarea unui vaccin anti-coronavirus.

Donald Trump ne-a spuscă se va termina până la Paște”, a spus Biden. „Nu are un plan clar”.

Candidatul democrat spune că țara e pe cale să intre într-o „iarnă întunecată”, deoarece numărul de noi cazuri de coronavirus crește în zeci de state americane.

Trump a declarat că Biden a criticat decizia sa de a închide accesul în China din cauza pandemiei coronavirusului ca fiind „xenofobă”.

Este xenofob, dar nu pentru că a închis accesul din China”, a răspuns Biden.


Joe Biden: 220.000 de americani au murit. Oricine e vinovat de atâtea decese nu trebuie să rămână președinte. Comparat cu ce se întâmplă în Europa – ei încep de la o rată mică, noi de la o rată foarte mare. Dacă purtați aceste măști putem salva sute de mii de vieți. Președintele nu are niciun plan. Eu aș încuraja pe toată lumea să poarte măști, aș deschide școli și afaceri și aș trece la teste rapide. New England Journal, o publicație prestigioasă, a spus că modul de acțiune al acestui președinte e tragic.

Donald Trump: După cum știți, prognozele arătau că 2,2 milioane de oameni vor muri din cauza acestui virus. Rata mortalității este cu 85% mai mică, ne luptăm cu aceasta. Am avut vârfuri pe care le-am rezolvat. Avem programul „Warp Speed” care va rezolva această problemă. Am avut boala, am primit un tratament – un leac ar spune unii. Am fost felicitat de liderii multor țări legat de măsurile pe care le-am luat.

ACTUALIZARE 04.05. Cei doi contracandidați au intrat în sala în care va avea loc dezbaterea.

ACTUALIZARE 03.45. Donald Trump a ajuns la Universitatea din Belmont, locul în care va avea loc dezbaterea finală înainte de alegerile prezidențiale din SUA.

Și Joe Biden a ajuns la Belmont University, cu doar 15 minute înainte de începerea dezbaterii.

Pregătit”, a scris Biden pe Twitter.

ACTUALIZARE 03.30. Ce se alege de America? Analistul Iulian Chifu ne explică procesul prin care este ales președintele SUA.

Iulian Chifu: Fiecare stat are un număr de electori. În total sunt 540, cine are 271 de electori, devine președinte. Doar cele două partide mari contează. Din acest motiv electorii celor două partide ajung în faza finală, se reunesc la Washington și aleg președintele. Sunt alegeri în două tururi, indirecte.

Pe de altă parte se votează Camera Reprezentanților și o treime din Congres. Sistemul congresional e diferit de Parlamentul clasic.

ACTUALIZARE 02.30. Donald Trump l-a invitat pe Tony Bobulinski, care a declarat că este un fost asociat de afaceri al fiului lui Joe Biden, Hunter, la dezbatere în această seară. Fox News a anunțat că Bobulinsky urmează să predea FBI înregistrările afacerilor sale.


E un spectacol care merită urmărit. Ultima dezbatere vine într-un context tensionat și se anunță spectaculoasă: confruntarea numărul 2 a fost anulată iar scandalul momentului în SUA are în centru emailurile controversate ale lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden.

Ultimele sondaje arată că Joe Biden are un avans de 10% în fața lui Trump. Femeile din suburbii și portoricanii ar putea decide viitorul lui Donald Trump.