• A doua zi după închiderea Congresului, noul Comitet permanent – în prezent un grup de șapte bărbați, inclusiv secretarul general Xi – ar trebui să fie dezvăluit.
  • Discuțiile cincinale ale PCC vor începe la ora 10:00 cu o ceremonie de deschidere.
  • Sun a precizat că numărul femeilor delegate a crescut la 27%, de la 24% la ultimul Congres din 2017, la 27 de procente.

Cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez se va încheia pe 22 octombrie, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt în cadrul unei conferințe de presă în ajunul reuniunii, unde se așteaptă ca președintele Xi Jinping să obțină un al treilea mandat istoric la putere.

Aproximativ 2.300 de delegați din fiecare provincie din China se vor reuni începând de duminică la Marea Sală a Poporului din capitala Beijing pentru conclavul care se desfășoară în mare parte cu ușile închise.

Discuțiile cincinale ale PCC vor începe la ora 10:00 cu o ceremonie de deschidere, după care se așteaptă ca Xi să țină un discurs lung care va oferi o evaluare a mandatului precedent, precum și o foaie de parcurs pentru următorii cinci ani.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
MENIU A LA GREC
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT

Purtătorul de cuvânt al Congresului, Sun Yeli, a declarat reporterilor: Pregătirile pentru Congres au fost acum complet finalizate.” Dacă totul va decurge conform planului, până la sfârșitul reuniunii, Xi, în vârstă de 69 de ani, va fi reconfirmat în funcția de secretar general al partidului, consolidându-și poziția de cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong încoace.

În cadrul conclavului extrem de coregrafiat, cei 2.296 de participanți vor alege membrii Comitetului Central al partidului, format din aproximativ 200 de membri, care la rândul său selectează Biroul Politic, format din 25 de persoane, și Comitetul permanent al acestuia, cel mai înalt organism de conducere al țării.

A doua zi după închiderea Congresului, noul Comitet permanent – în prezent un grup de șapte bărbați, inclusiv secretarul general Xi – ar trebui să fie dezvăluit.

Sun a precizat că numărul femeilor delegate a crescut la 27%, de la 24% la ultimul Congres din 2017, la 27 procente. China organizează ceremonia de deschidere de duminică în cadrul unei politici stricte de „zero-Covidă”, închizând organizatorii și jurnaliștii într-o bulă securizată împotriva virusurilor cu două zile înainte.

Participanților li s-a ordonat să facă zilnic teste COVID pentru a putea participa la evenimente, dintre care unele se desfășoară la distanță prin legătură video în loc să se desfășoare în persoană.