• Congresul american a zădărnicit eforturile de a bloca vânzarea de arme către Arabia Saudită și a aprobat cu o majoritate covârșitoare acordul de 650 de milioane de dolari.
  • Liderul minorității din Senat, Mitch McConnell: „Arabia Saudită este literalmente înconjurată de amenințări violente concepute, finanțate și orchestrate de Iran. Un vot pentru a bloca vânzarea de sisteme militare defensive către Arabia Saudită ar submina unul dintre cei mai importanți parteneri regionali ai noștri”.
  • În același timp, amenințările din zonă nu sunt reprezentate numai de Iran. De-a lungul timpului, SUA s-au implicat, de exemplu, în conflictele interne ale mai multor state, precum Siria, Irak și Afganistan, sub pretextul protejării populației civile

Congresul american a zădărnicit eforturile de a bloca vânzarea de arme către Arabia Saudită și a aprobat cu o majoritate covârșitoare acordul de 650 de milioane de dolari. O moțiune de procedură a reprezentantului senatorului Rand Paul a fost respinsă cu 30-67 voturi.

Liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, care susține vânzarea de arme, a declarat: „Arabia Saudită este literalmente înconjurată de amenințări violente concepute, finanțate și orchestrate de Iran. Un vot pentru a bloca vânzarea de sisteme militare defensive către Arabia Saudită ar submina unul dintre cei mai importanți parteneri regionali ai noștri”.

Într-un rar consens bipartizan, democrat-liberalii au fost de acord cu o decizie a Statelor Unite. Bob Menendez, președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului, a susținut comentariile lui McConnell și i-a atacat pe membrii Senatului care au încercat să blocheze vânzările de arme. Totodată, au ținut să amintească și de atacurile tot mai numeroase ale Houthilor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Nu există nicio îndoială că houthi au folosit arme mai avansate, în special drone înarmate, pentru a viza civili din Arabia Saudită. De asemenea, nu uităm că există 70.000 de americani în Arabia Saudită”, a declarat el.

Menendez a continuat să spună că armele vor ajuta Arabia Saudită să se apere împotriva atacurilor houthilor.

„Este important ca partenerii noștri să știe că ne vom onora angajamentele și vom oferi măsurile de securitate necesare pentru a proteja civilii. De aceea, mă opun eforturilor de a bloca aceste vânzări”, a subliniat el.

La rândul său, seniorul republican din Comisia pentru relații externe, senatorul Jim Risch, a acuzat Iranul că destabilizează și amenință securitatea în regiune, subliniind importanța sprijinirii Arabiei Saudite pentru a face față amenințărilor cu care se confruntă. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că instabilitatea din zona Orientului Mijlociu este cauzată de mai mulți factori, nu numai de Iran. Totodată, este cunoscut faptul că Arabia Saudită și Statele Unite ale Americii au o relație specială, iar vânzarea de arme a Americii către saudiți nu este nouă. Ba mai mult, aceasta reprezintă un factor important în relația economică a acestora. La 20 mai 2017, președintele american Trump și președintele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz Al Saud, au semnat o serie de scrisori de intenție pentru ca Regatul Arabiei Saudite să achiziționeze arme din Statele Unite în valoare totală de 110 miliarde de dolari imediat și 350 de miliarde de dolari în 10 ani. Iar la 4 noiembrie 2021, Statele Unite au aprobat o vânzare de rachete aer-aer în valoare de 650 de milioane de dolari către Arabia Saudită, a anunțat Pentagonul.

Dar cel mai surprinzător vot a fost cel al democratului. senator Chris Murphy, cunoscut pentru opoziția sa față de astfel de tranzacții cu arme.

„Acestea sunt vânzări de arme defensive și, odată cu creșterea numărului de atacuri cu drone houthi pe teritoriul saudit. Este foarte important ca ei să aibă capacitatea de a doborî aceste avioane”, a declarat el.

Zona Orientului Mijlociu și a Africii de Nord este cunoscută pentru instabilitate cauzată, de altfel, de foarte multe ori de alți actori statali sau non-statali. În ceea ce privește implicarea Statelor Unite în aceste zone de conflict, unii critici sunt de părere că și ei au contribuit la amplificarea lor. Cu toate că, discursul americanilor arată altfel. De pildă, atât în privința Afganistanului, cât și în privința Siriei și a Irakului aceștia au intervenit sub pretextul apărării populației civile. Așadar, s-au implicat militar în conflictele interne ale altor state. Prin urmare, este greu de spus că politica externă și acțiunile unui singur stat amenință pacea din zonă.