• Conservatorii americani nemulțumiți de Facebook sau Twitter se mută pe Parler
  • Conservatorii reclamă că postările ale lui Trump au fost etichetate ca dezinformare
  • Parler este finanțată de familia Mercer, apropiată conservatorilor americani

În ultimele zile, peste un milion de americani au descărcat aplicația Parler. Social media este mărul discordiei între democrați și republicani. Nemulțumiți de faptul că o serie de postări ale lui Donald Trump pe Twitter au fost etichetate drept dezinformare, susținătorii acestuia migrează către platforma Parler.

E o platformă pe care moderarea mesajelor este minimă, iar în ultimele zile, aplicația a avut peste un milion de descărcări din Google Play și AppStore. Unul dintre migranți este senatorul republican de Texas, Ted Cruz.

„Sunt mândru că am intrat pe Parler. Această platformă înțelege ce înseamnă libertatea cuvântului și sunt fericit că fac parte din ea”, a spus Ted Cruz.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

De altfel, libertatea de exprimare în social media a devenit în ultima vreme mărul discordiei între democrați și republicani. Mulți democrați au cerut mai multe reglementări cu privire la răspândirea dezinformării, în vreme ce republicanii au reclamat că au fost cenzurați de platformele de social media.

John Matze, CEO-ul Parler, spune că celelalte platforme de social media n-au fost imparțiale: „Au avut poziții părtinitoare și s-au comportat mai mult ca editori, decât ca o arenă de dezbateri pentru care platformele nu sunt răspunzătoare, platformele sunt doar un canal pentru discuții și conversații”.

Dr. Joan Donovan, expert în dezinformare și extremism pe social media la Harvard a încadrat Parler în categoria aplicațiilor minore: „Este ceea ce numim în domeniu, aplicații minore. Nu sunt scoase în față de companii. Au funcționalități similare, dar nu au greutate, forță, să aducă utilizatori noi în audiențe. Unul din lucrurile care generează interactivitate pe platformele mari este că poți să trollezi. Dacă discuțiile sunt de genul “suntem toți de acord”, va fi greu să-i faci pe oameni să revină în acel loc”.

Totuși, numărul celor care aleg o platformă alternativă în defavoarea Twitter sau Facebook este foarte mic,. Explicația e simplă – fiecare dintre noi vrea să fie prezent acolo unde este toată lumea. Dar poate fi un mediu în care conservatorii să-și propage mai bine mesajele.

„Giganții tehnologiei au scăpat de sub control. Sunt plini de aroganță și îi reduc la tăcere pe cei cu care nu sunt de acord. De la organizațiile media conservatoare, la președintele Statelor Unite”, Ted Cruz.

Platforma Parler este finanțată de Rebekah Mercer, fiica investitorului Robert Mercer, un susținător al multor cauze ale conservatorilor.