• Alegerile de azi ar putea aduce la putere Partidul Laburist, condus de Keir Starmer.
  • UK s-ar putea reapropia de Uniunea Europeana și participa la efortul comun de apărare.
  • Keir Starmer s-a angajat să susțină în continuare Ucraina dacă ajunge la putere.
  • UK va găzdui următorul summit al Uniunii Politice Europene inițiate de Emmanuel Macron.
  • UK are una dintre cele mai mari armate ale Europei, și este putere nucleară si membră în Consiliul de Securitate.
  • UK si UE ar putea semna un pact comun de apărare la Blesheim pe 18 iulie.

Care va fi politica externă a unui guvern Laburist care se prefigurează în Marea Britanie după alegerile de azi? Analiştii spun că un guvern condus de Keir Starmer ar putea aduce o nouă stabilitate relațiilor dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, care au fost recent tumultoase. Brexitul a dominat politica britanică pentru cea mai mare parte a deceniului, dar subiectul a devenit aproape tabu în Marea Britanie.

Conservatorii guvernează Marea Britanie de 14 ani

Cele două partide principale au încercat să discute despre Brexit cât mai puțin posibil. Alegătorii au fost destul de dezamăgiți de ceea ce s-a făcut, așa că prim-ministrul conservator Rishi Sunak nu vrea să atragă atenția asupra acestui lucru, iar laburiștii lui Keir Starmer încearcă să câștige voturi de la cei care au votat pentru părăsirea UE în 2016.

El promite să anuleze anumite părţi ale acordului britanic post-Brexit, așadar votul de azi ar putea deschide un nou capitol în relațiile dintre UE şi Regatul Unit.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Starmer a exclus reintrarea pe piața unică a UE a mărfurilor și serviciilor sau în uniunea vamală. Nu va restabili libertatea de circulație și ar putea întâmpina dificultăți în redeschiderea acordului într-un mod care este acceptabil atât pentru Bruxelles, cât și pentru electoratul său intern.

Bruxelles-ul ar putea solicita însă concesii, cum ar fi acordul de mobilitate a tinerilor propus de Comisia Europeană, care ar restabili posibilitatea tinerilor britanici și europeni de a călători, de a lucra și de a studia liber peste granițe.

Cum se va schimba relația UK-UE dacă laburiștii câștigă

Viitorul premier britanic se va întâlni cu omologii săi europeni în primul rând la summit-ul NATO de la Washington din 9-11 iulie. El va primi apoi în jur de 40 de lideri europeni, inclusiv cei 27 de șefi de stat și de guvern ai Uniunii Europene, la Palatul Blenheim pe 18 iulie, pentru un summit al Comunității Politice Europene.


Acest forum, inițiat președintele francez Emmanuel Macron, este unul dintre rarele summit-uri în care Regatul Unit are acces direct la toți liderii UE și ai statelor membre de la ieșirea sa din Uniune.
Un domeniu în care ambele părți vor să întărească legăturile este securitatea și apărarea, cu un posibil pact de apărare pe masă.

UK are una dintre cele mai mari armate ale Europei, cheltuind în mod regulat mai mult de 2% din PIB-ul său pentru apărare și cooperează foarte strâns cu importante grupuri precum statele baltice și statele nordice când vine vorba de apărare.

Votul britanic coincide cu începutul unui nou mandat politic în UE, în timpul căruia planurile de consolidare a industriilor de apărare colectivă ale UE sunt una dintre principalele priorități strategice. Bruxelles-ul s-ar putea apropia de Regatul Unit ca partener de apărare, în special pe fondul îngrijorărilor că forțele politice eurosceptice, prietenoase din punct de vedere istoric cu Rusia, câștigă influență în general asupra Uniunii.

Alegerile britanice vor avea ca rezultat un guvern hotărât pro-ucrainean, atât conservatorii, cât și laburiștii angajându-se să sprijine Kievul militar.

Citește și