• Adolescenții au devenit eligibili în urmă cu un an pentru vaccinul Pfizer, care folosește aceeași tehnologie, și doar 60% dintre ei au primit două doze.
  • Vaccinările pentru copiii mai mici au început în noiembrie și aproximativ 29% dintre aceștia au fost complet vaccinați, potrivit CDC.
  • Vaccinurile de rapel sunt acum recomandate pentru copiii vaccinați cu Pfizer, precum și pentru toți adulții.

Un grup consultativ guvernamental a aprobat marți o a doua marcă de vaccin COVID-19 pentru copiii și adolescenții de vârstă școlară. Experții externi ai Food and Drug Administration au votat în unanimitate că vaccinul Moderna este suficient de sigur și eficient pentru a fi administrat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani. Dacă FDA va fi de acord, acesta va deveni a doua opțiune pentru acești copii, pe lângă vaccinul Pfizer.

Același comitet de experți al FDA se va reuni miercuri pentru a lua în considerare vaccinurile de dimensiuni reduse de la Moderna și Pfizer pentru cei mai mici copii, cei sub 5 ani. Vaccinul COVID-19 de la Moderna este disponibil de mult timp pentru adulți în SUA și în alte țări, iar peste 36 de țări îl oferă și copiilor. În cazul în care FDA autorizează vaccinul Moderna pentru adolescenți și copii mai mici, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor vor decide apoi dacă vor recomanda injecțiile.

Compania din Massachusetts dorește să obțină autorizația pentru două doze și intenționează să ofere ulterior un rapel. Votul de marți a fost doar pentru două doze – doze complete pentru cei între 12 și 17 ani și doze medii pentru cei între 6 și 11 ani.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

„Datele susțin faptul că beneficiile depășesc riscurile pentru ambele doze, la aceste două grupe de vârstă, a declarat Dr. Melinda Wharton de la CDC, membră a comisiei.

FDA a investigat efectele secundare ale vaccinului asupra copiilor

FDA a pus în așteptare aprobarea vaccinului Moderna pentru adolescenți timp de luni de zile, în timp ce a investigat un efect secundar rar, o inflamație a inimii. Acesta este în principal un risc pentru băieții adolescenți și bărbații tineri și poate apărea și în cazul vaccinului Pfizer.

În analiza lor, oamenii de știință de la FDA au declarat că nu au existat cazuri confirmate de inflamație cardiacă în studiile Moderna pentru copii. Dar experții spun că studiile ar fi putut avea prea puțini participanți pentru ca un astfel de efect secundar rar să apară.

„Este clar că acest lucru trebuie urmărit îndeaproape în continuare, pe măsură ce extindem utilizarea vaccinului”, a declarat Dr. Mark Sawyer, membru al grupului de experți de la Facultatea de Medicină a Universității din California, San Diego.

În ceea ce privește alte efecte secundare, oficialii FDA au declarat că nu a fost raportat nimic îngrijorător – în principal dureri de brațe, dureri de cap și oboseală. Analiza FDA a arătat că două doze de Moderna sunt eficiente în prevenirea îmbolnăvirii simptomatice cu COVID-19 la adolescenți și copii mai mici.

Eficacitatea vaccinului a fost estimată la 93% pentru adolescenți și la 77% pentru copiii mai mici, potrivit analizei FDA.