• Încă din luna septembrie, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că sfârșitul este la vedere” pentru pandemie.
  • Săptămâna trecută, el a declarat reporterilor de la Geneva că speră” la un sfârșit al situației de urgență în cursul anului viitor.
  • Majoritatea țărilor au eliminat restricțiile COVID deoarece amenințarea unei noi variante periculoase a virusului sau a unei creșteri majore a numărului de infecții s-a diminuat în a doua jumătate a acestui an.

Opiniile lor reprezintă o schimbare de când China a început să își desființeze săptămâna trecută politica zero-COVID, în urma unei creșteri a numărului de infecții și a unor proteste publice fără precedent. Proiecțiile au sugerat că a doua cea mai mare economie a lumii s-ar putea confrunta acum cu o explozie de cazuri și cu peste un milion de decese anul viitor, după schimbarea bruscă de direcție.

Abordarea zero-COVID” a Chinei a menținut infecțiile și decesele la un nivel relativ scăzut în rândul populației de 1,4 miliarde de locuitori, dar OMS a catalogat-o ca fiind nesustenabilă” în acest an din cauza îngrijorărilor tot mai mari legate de impactul acesteia atât asupra vieții cetățenilor, cât și asupra economiei naționale. Măsura luată săptămâna trecută de președintele Xi Jinping a schimbat imaginea globală, au declarat experții.

Întrebarea este dacă se poate vorbi de o post-pandemie când o parte atât de semnificativă a lumii intră de fapt în al doilea val”, a declarat pentru Reuters virusologul olandez Marion Koopmans, care face parte dintr-un comitet al OMS însărcinat să ofere consultanță cu privire la situația de urgență COVID. Este clar că ne aflăm într-o fază foarte diferită [a pandemiei], dar, în opinia mea, acel val în așteptare din China este un wild card”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Încă din luna septembrie, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că sfârșitul este la vedere” pentru pandemie. Săptămâna trecută, el a declarat reporterilor de la Geneva că speră” la un sfârșit al situației de urgență în cursul anului viitor.

Majoritatea țărilor au eliminat restricțiile COVID deoarece amenințarea unei noi variante periculoase a virusului sau a unei creșteri majore a numărului de infecții s-a diminuat în a doua jumătate a acestui an.
Comentariile anterioare ale lui Tedros au stimulat speranțele că agenția Națiunilor Unite ar putea elimina în curând desemnarea de urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC) pentru COVID, care este în vigoare din ianuarie 2020.

Koopmans și alți membri ai comitetului consultativ al OMS urmează să își facă recomandarea cu privire la PHEIC la sfârșitul lunii ianuarie. Tedros ia decizia finală și nu este obligat să urmeze recomandarea comitetului. Desemnarea de urgență este cel mai înalt nivel de alertă al OMS asociat cu un focar de boală și ajută organizațiile internaționale să prioritizeze finanțarea și asistența pentru cercetare, vaccinuri și tratamente. Unii experți în sănătate la nivel mondial se așteptau ca China să aștepte ca OMS să ridice statutul de urgență înainte de a-și relaxa propriile măsuri de răspuns la pandemie.

Dr. Tedros trebuie să găsească un echilibru în acest caz”, a declarat săptămâna trecută, la Geneva, Mike Ryan, șeful OMS pentru situații de urgență, în fața reporterilor. Cred că lumea mai are încă… de lucru. Treaba nu s-a terminat”.