• Consiliul trebuie să asigure respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.
  • Puterea Consiliului este limitată, iar centrele funcționează în continuare.
  • Președintele CJ spune că toți membrii conducerii DGASPC vor fi schimbați.

Avem încă o instituție care nu are puterea să ia decizii. Se numește Consiliul de Monitorizare și ar trebui să se asigure că drepturile persoanelor cu dizabilități din centrele instituționale sunt respectate. În realitate, instituția face doar rapoarte, dar nu poate da sancțiuni și nici nu poate face ceva ca alte instituții să ia măsuri. Președintele instituției spune că legea trebuie modificată.

Emanuel Botnariu, președinte Consiliul de Monitorizare: „Am găsit o instituție din punct de vedere legislativ făcută să funcționeze cu frâna trasă. În România există peste 800 de asemenea instituții și în care noi trebuie să le facem practic o dată pe an măcar, dar vă dați seama că avem doar 10 inspectori de monitorizare”

Instituția nu poate face mai multe nici atunci când găsește nereguli grave. La Centrul de Îngrijire și Asistență Olteni din Teleorman bolnavii sunt legați de pat, ținuți în mizerie și spălați chiar și la două săptămâni.

Gloria Ionescu, șef serviciu monitorizare: „A solicitat Ministerului Municii și Protecției Sociale revocarea licenței de funcționare a centrului de îngrijire, a solicitat ANDPCA, ANPIS și ANPC luarea măsurilor legale ce se impun în funcție de competențele și rolul fiecăreia dintre aceste instituții și în același timp a solicitat Consiliului Județean și DGASPC Teleorman începerea cercetării penale a personalului angajat”

Gloria Ionescu, șef serviciu monitorizare: „La inspectarea Centrului de Îngrijire a participat chiar vicepreședintele Consiliului Județean Teleorman. Însă fără niciun rezultat, centrul funcționează în continuare, în aceleași condiții. Până în acest moment nu am primit niciun răspuns, așteptăm să ni se comunice. Vom reveni la solicitările pe care le-am formulat”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Președintele Consiliului județean spune că raportul a ajuns la el abia astăzi. Centrul nu va fi închis, ci va fi reabilitat. O parte din mobilier a fost deja cumpărat, dar a fost ținut la subsol de conducerea centrului.

Adrian Gâdea, președinte CJ Teleorman: „Am luat decizia ca întreaga conducere a direcției să fie schimbată în perioada imediat următoare, întreaga conducere a direcției generale și celelalte persoane cu funcții de execuție, vă asigur că vor face obiectul unuei cercetări administrative”