• Rusia a declarat Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite că situația de la teatrul din Mariupol a fost o situație de ostatici întreprinsă de naționaliștii ucraineni.
  • Convoaiele umanitare ONU nu pot intra în Sumî și Mariupol, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU.
  • Au fost 43 de atacuri asupra instituțiilor medicale în Ucraina până acum.

UPDATE 01.00

Potrivit oficialilor ONU, în ultimele trei săptămâni de război s-au înregistrat 1.900 de victime civile, dintre care 726 de persoane au fost ucise, 52 fiind copii. OMS a verificat 43 de atacuri asupra unităților de asistență medicală, pe măsură ce luptele se intensifică.

Această ultimă reuniune a avut loc în contextul în care națiunile occidentale și Rusia au propus rezoluții umanitare concurente. Proiectul Moscovei, printre altele, solicită protecția femeilor și a copiilor și condamnă bombardamentele nediscriminatorii din Ucraina.

Demersul a fost denunțat în timpul reuniunii consiliului de către liderii occidentali, inclusiv de ambasadorul britanic la ONU, Dame Barbara Woodward, care l-a numit „un joc cinic” al Rusiei, agresorul, în „fața suferinței umane”. Ea a amintit acțiunile lor din Mariupol, care au vizat un teatru unde se adăposteau peste 1.000 de civili, în ciuda cuvântului „copii” scris pe jos în limba rusă. Reprezentanta SUA, Linda Thomas Greenfield, a declarat că Rusia va fi trasă la răspundere pentru atrocitățile sale, spunându-i președintelui Putin: „opriți crimele”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Națiunile occidentale au folosit aceste informări ale unor înalți oficiali ONU pentru a respinge cu autoritate dezinformarea Rusiei.

Ambasadorul Rusiei a acuzat Statele Unite că fac presiuni asupra națiunilor pentru a nu-i susține proiectul și a anunțat că Rusia nu va mai solicita un vot asupra rezoluției sale. Diplomații nu cred că Moscova ar fi primit cele nouă voturi necesare pentru adoptare. Franța și Mexicul au propus propriul proiect umanitar, pe care intenționează să îl supună direct la vot în Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri.

UPDATE 00.00

Convoaiele umanitare ONU nu pot intra în Sumî și Mariupol, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Rusia a declarat Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite că situația de la teatrul din Mariupol, despre care se crede că este opera unui atac aerian rusesc, a fost în schimb o situație de ostatici întreprinsă de naționaliștii ucraineni. Vasily Nebenzya a declarat la New York că Azov, o miliție de extremă dreaptă din Ucraina și considerată a fi o țintă legitimă a forțelor ruse, ținea oamenii ostatici în teatru și se pregătea pentru o „provocare sângeroasă”.

Nebenzya a adăugat că teatrul nu a fost niciodată o țintă și a arătat către forțele armate ucrainene și grupurile naționaliste, dând vina pe jurnaliștii occidentali pentru raportarea greșită a situației. Ambasadorul s-a adresat și coridoarelor umanitare în Rusia, spunând că țara a primit peste 2,5 milioane de solicitări de la oameni din Ucraina de a fugi acolo.

Nu au putut fi verificate aceste afirmații, iar aceste acuzații din Rusia sunt adesea respinse de experți din comunitatea internațională și de jurnaliştii de pe teren în Ucraina. Rusia va solicita vineri o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU privind laboratoarele biologice americane din Ucraina, a spus Nebenzya.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Consiliul de Securitate al ONU se reunește cu privire la situația umanitară din Ucraina.

Consiliul de Securitate al ONU organizează o reuniune cu privire la situația umanitară din Ucraina. Întâlnirea a fost solicitată de Statele Unite, Albania, Regatul Unit, Franța, Irlanda și Norvegia, potrivit unui tweet al Misiunii ONU a Norvegiei la New York.

Departamentul ONU pentru Afaceri Politice și de Consolidare a Păcii, Agenția ONU pentru Refugiați și Organizația Mondială a Sănătății vor prezenta un scurt în vârful sesiunii, a scris misiunea Norvegiei pe Twitter.