Consiliul de Securitate ONU condamnă acţiunile de reprimare din Myanmar

myanmar Foto: Profimedia

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a condamnat vehement, miercuri, acţiunile de reprimare produse în Myanmar după lovitura de stat militară din 1 februarie, afirmă diplomaţi citaţi de Agenţia France-Presse şi de publicaţia franceză Mediapart.

„Consiliul de Securitate condamnă ferm violenţele asupra manifestanţilor paşnici, inclusiv asupra femeilor, tinerilor şi copiilor”, conform unei declaraţii adoptate miercuri.

Potrivit unor surse diplomatice, declaraţia a fost adoptată în unanimitate de membrii Consiliului de Securitate ONU, fiind acceptată inclusiv de China.

Anterior, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a exprimat „preocupare profundă” privind criza din Myanmar, cerând eliberarea imediată a deţinuţilor politici.

Cel puţin doi politicieni aflaţi în detenţie, Khin Maung Latt şi Zaw Myat Lynn, au murit în Myanmar în ultimele zile, cel mai probabil după ce au fost torturaţi, afirmă surse citate de CNN. În total, de la începerea protestelor faţă de lovitura de stat militară, în Myanmar au fost ucişi 54 de oameni, potrivit unui bilanţ al ONU, deşi grupurile pentru drepturile omului susţin că numărul victimelor este mult mai mare.

Potrivit Asociaţiei pentru Asistenţă acordată Deţinuţilor Politici (AAPP), 1.939 de persoane au fost arestate.

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând „fraude electorale” în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020. Formaţiunea susţinută de Armată, Partidul pentru Solidaritatea şi Dezvoltarea Uniunii (USDP, dreapta, naţionalism budhist), a înregistrat un rezultat slab în scrutinul parlamentar din noiembrie, câştigat de partidul Liga Naţională pentru Democraţie (NLD, centru-stânga, populist), condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat a intervenit în contextul în care urma să înceapă noua legislatură, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern. Consilierul de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi-a atras critici în ultimii ani din cauza tolerării acţiunilor de reprimare asupra minorităţii musulmane rohingya. Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost premier al Myanmarului din 2016.

Regimul militar a anunţat instituirea legii marţiale. Circulaţia a fost interzisă pe timp de noapte, iar adunările în grupuri mai mari de cinci persoane nu sunt permise.