• Membrii occidentali ai Consiliului de Securitate al ONU au cerut o reuniune de urgenţă cu privire la recunoaşterea independenţei teritoriilor separatiste din Ucraina de către Rusia.
  • Ucraina a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU din cauza riscurilor unei invazii ruse. Numeroase ţări au susţinut solicitarea.
  • Adjunctul secretarului general ONU, Rosemary DiCarlo, a denunţat, la începerea reuniunii Consiliului de Securitate, decizia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk şi de a trimite trupe.

Membrii occidentali ai Consiliului de Securitate al ONU au cerut o reuniune de urgenţă, luni seară, a acestui organism cu privire la recunoaşterea independenţei teritoriilor separatiste din Ucraina de către Rusia, au făcut cunoscut surse diplomatice, notează AFP, citat de Agerpres.

Printre ţările la originea acestei cereri, care s-au bazat pe o scrisoare adresată ONU de Ucraina, se numără Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Albania, potrivit aceloraşi surse.

Este la latitudinea preşedinţiei prin rotaţie a Consiliului, deţinută în februarie de Rusia, să programeze oficial reuniunea, reaminteşte AFP.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Rosemary DiCarlo, adjunct al secretarului general ONU, a denunţat, la începerea reuniunii Consiliului de Securitate, decizia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk şi de a trimite trupe.

„Regret decizia recunoaşterii independenţei regiunilor separatiste, precum şi ordinul desfăşurării de trupe în estul Ucrainei”, a declarat Rosemary DiCarlo, adjunct al secretarului general ONU responsabil de Afaceri Politice.

Următoarele ore şi zile vor fi critice. Riscul unui conflict major este real şi trebuie evitat cu orice preţ”, a precizat Rosemary DiCarlo, conform cotidianului Le Figaro.

Știre inițială

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni de urgenţă, marţi dimineaţă, pentru a discuta despre acţiunile Rusiei împotriva suveranităţii Ucrainei, informează BBC News.

Ucraina a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU din cauza riscurilor unei invazii ruse. De asemenea, numeroase ţări au susţinut solicitarea, în contextul în care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut independenţa regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk.

Reuniunea Consiliului de Securitate ONU este programată să înceapă marţi la ora 2.00 GMT (4.00, ora României). Cel mai probabil, nu se va ajunge la nicio decizie, în contextul în care Rusia este membru permanent şi are drept de veto.

Administraţia de la Kiev cere sancţiuni masive împotriva Rusiei.

„Ţinând cont de dinamica situaţiei, am avut o nouă conversaţie cu secretarul de Stat american, Antony Blinken. (…) Am evidenţiat necesitatea de a impune sancţiuni dure împotriva Rusiei ca reacţie la acţiunile sale ilegale”, a declarat Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de externe.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, luni seară, armatei ruse să intervină pentru ceea ce Moscova cataloghează drept misiuni de „menţinere a păcii” în regiunile separatiste ucrainene, Lugansk şi Doneţk, după recunoaşterea independenţei acestora.

Rusia a mobilizat aproximativ 150.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei şi este acuzată de Statele Unite şi Marea Britanie că pregăteşte o invazie.