• Președintele rus Vladimir Putin a participat, luni, la Consiliul de Securitate rus, care se reunește săptămânal la Kremlin.
  • Pe agenda discuțiilor a fost cererea oficială de recunoaştere a independenţei republicilor Populare Donețk și Lugansk.
  • Între timp, Austria a trimis o echipă de criză la Kiev pentru a pregăti măsuri pentru evacuarea cetățenilor săi.

UPDATE

Președintele sirian, Bashar al-Assad, a spus că țara sa este pregătită să recunoască independența „DNR și LNR”.

Premierul Marii Britanii a spus că recunoașterea independenței RPD și LPR, de către Rusia, ar fi o încălcare a dreptului internațional, relatează Reuters.

Olaf Scholz, citat de Reuters, condamnă amenințarea lansată de Putin privind recunoașterea auto-proclamatelor republici Donețk și Luganks.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

UPDATE

Prim-ministrul grec convoacă, pentru mâine, Consiliul Naţional de Securitate în legătură cu situaţia din Ucraina.

UPDATE

Deputatul Dumei de Stat, Zyuganov, a spus că după recunoașterea celor două republici, trupele rusești vor fi trimise în Donbass.

UPDATE

Președintele Franței, Emmanuel Macron, convoacă o ședință de urgență a Consiliului de apărare în lumina situației din Ucraina. Macron a purtat discuții succesive cu Putin, Zelensky și Scholz, relatează Palatul Elysee.

UPDATE

Vladimir Putin a anunțat că recunoaște independența și autonomia republicilor separatiste Donețk și Lugansk.

UPDATE

Germania, Marea Britanie, Canada și Estonia au condamnat până acum intențiile Federației Ruse de a recunoaște republicile Donbas.

UPDATE

Putin va transmite în curând un mesaj video, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitry Peskov, în legătură cu decizia luată în Consiliul de Securitate, referitoare la independența republicilor autoproclamate Lugansk și Donețk.

UPDATE

Vladimir Putin a declarat, în cadrul Consiliului de Securitate rus de luni, că decizia privind recunoașterea republicilor populare Donețk și Lugansk va fi luată în aceeași zi, respectiv luni.

UPDATE. Fostul premier rus, Dmitry Medvedev spune că Ucraina nu are nevoie de teritoriile din Donbas

Președintele Vladimir Putin a reiterat, pe parcursul întrunirii, ideea că Rusia trebuie să răspundă problemei recunoașterii DNR ȘI LNR.

Fostul premier rus, Dmitry Medvedev, a vorbit și el desore situația celor două republici ucrainiene și a declarat că Ucraina nu ar avea nevoie de teritoriile din Donbas.

„Dacă Donbas este recunoscut, presiunea va fi prohibitivă, dar Rusia știe să contracareze acest lucru, după un timp tensiunea se va domoli”, a declarat Medvedev.

Medvedev sugerează că, dacă Rusia recunoaște Donbasul, va fi dificil, dar totul se va rezolva. Acesta susține că Occidentul va cere să revină la dialogul privind securitatea strategică după ceva timp dacă Rusia va recunoaște Donbasul – așa cum a fost după 2008, după recunoașterea Abhaziei și a Osetiei de Sud.

Aproximativ 800 de mii de ruși trăiesc pe teritoriul RPD și LPR, acest fapt nu poate fi ignorat”, a precizat fostul premier rus.

Medvedev a spus că recunoașterea DPR și LPR va rămâne singura cale de ieșire pentru Moscova, dacă situația merge conform unui scenariu negativ.

„Nu sunt semne de îmbunătățire, singura cale de ieșire va fi recunoașterea personalității juridice a acestor teritorii. Majoritatea cetățenilor țării noastre ar susține o astfel de decizie.”, a zis Medvedev.

Totodată, acesta a afirmat că este sigur că Ucraina nu are nevoie de teritoriile din Donbas.

„Decizia de a recunoaște independența Abhaziei și a Osetiei de Sud a salvat viețile a sute de mii de rezidenți ai acestor republici și a dat o lecție NATO”, a spus Medvedev.

El a amintit că Federația Rusă știe cum să reziste presiunii copleșitoare a Occidentului.

Știre inițială

Şefii autoproclamatelor republici populare separatiste pro ruse din Lugansk și Donetk i-au adresat lui Putin o cerere oficială de recunoaştere a independenţei republicilor, după ce și Duma de Stat a făcut același lucru săptămâna trecută. Luni, se așteaptă o decizie a Consiliului de Securitate rus, care se reunește săptămânal la Kremlin.

Scopul întâlnirii de luni a Consiliului de Securitate rus l-a reprezentat emiterea cererii de recunoaștere a suveranității Republicilor Populare Donețk și Lugansk de către liderii acestora, după cum a afirmat președintele Vladimir Putin.

„Scopul întâlnirii noastre de astăzi este să ne ascultăm colegii și să ne stabilim următorii pași în această direcție. Mă refer atât la apelul liderilor Republicilor Populare Donețk și Lugansk la Rusia cu o cerere de recunoaștere a suveranității, cât și la rezoluția Dumei de Stat pe același subiect, prin care se cere șefului statului să recunoască independența și suveranitatea RPD și LPR.” a spus președintele Vladimir Putin.

Acesta s-a referit la lovitura de stat din Ucraina, ca fiind neconstituțională și sângeroasă, spunând că unii dintre locuitori nu au acceptat-o.

„Rusia a făcut inițial totul pentru a rezolva pașnic contradicțiile din Donbas. Autoritățile de la Kiev nu vor implementa acordurile de la Minsk, au declarat public acest lucru de multe ori. De asemenea, autoritățile de la Kiev au efectuat de două ori operațiuni punitive în Donbas, acum agravarea are loc pentru a treia oară. Scopul ședinței de astăzi este stabilirea demersurilor pe Donbas, ținând cont de contestațiile DPR și LPR cu cererea de a le recunoaște independența. Problemele de recunoaștere a DPR și LPR sunt strâns legate de problemele globale de asigurare a securității în lume.”, a declarat liderul rus Vladimir Putin, luni, în cadrul Consiliului de Securitate rus, reunit săptămânal la Kremlin.

Putin a mai declarat că decizia asupra Donbasului va fi luată pe baza evaluărilor privind evoluția situației.

În același timp, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că SUA fac tot posibilul pentru a ocoli principiul indivizibilității securității. Aceasta a declarat că rezultatele conferinței de la München au confirmat că țările occidentale se bazează pe Washington în pozițiile lor.

Federaţia Rusă va căuta un răspuns de la Vest la întrebarea principală a neextinderii NATO către Est”, a spus Lavrov.

Președintele rus Putin a afirmat, în cadrul Consiliului pentru Securitate, că Rusia a făcut inițial totul pentru a rezolva pașnic contradicțiile din Donbas.

Între timp, Austria a trimis o echipă de criză la Kiev pentru a pregăti măsuri pentru evacuarea cetățenilor săi.