• Consiliul Europei recomandă folosirea limitată a recunoașterii faciale
  • Tehnologia trebuie utilizată în cazul unei amenințări la adresa securității public
  • CE a pledat pentru un cadru cu reguli stricte ale utilizării tehnologiei

Nici prea multă tehnologie nu e bună. ”Atenție la respectarea drepturilor fundamentale ale omului” – este semnalul pe care l-a dat Consiliul Europei statelor care folosesc recunoașterea facială. Tehnologia, deși utilă pentru oamenii legii, aduce mai multe pericole pentru cetățeni.

Îngrijorările Consiliului Europei

Liderii europeni spun că este nevoie de un cadru strict pentru utilizarea acestei tehnologii, pentru că poate aduce amenințări serioase pentru confidențialitatea și protecția datelor cu caracter personal. Recunoașterea facială are un caracter intruziv și ar trebui folosită doar când este strict necesar, adică atunci când o amenințare la adresa securității publice poate fi stabilită în prealabil.

De asemenea, tehnologia este de evitat pentru a determina culoarea pielii, vârsta, sexul sau etnia unei persoane.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cum stă România la acest capitol

În această privință, poliția nu a dat informatii. Însă la mijlocul anului trecut, Poliția Română achizitiona un sistem întreg pentru recunoaștere facială, în baza unui contract de peste 4 milioane de lei.

Tot contractul cuprindea softul, serverele, dar si training pentru peste 200 de persoane din IGPR. Sistemul pe care Politia l-a cumpărat permitea verificarea imaginilor faciale din telefoanele mobile, camerele de supraveghere, fotografii de pe Facebook și camere de la bancomate.