• America a ordonat Chinei să închidă consulatul de la Houston în 72 de ore.
  • Administrația Trump a declarat că acolo era un centru important de spionaj chinezesc.
  • Conform mai multor oficiali, chinezii au furat informații valoroase din cercetări medicale.
  • Marți seara, angajații au fost surprinși arzând documente în curtea consulatului.

Ieri, SUA a ordonat Chinei să închidă consulatul din Houston. Americanii le-au oferit chinezilor 72 de ore pentru a părăsi clădirea.

Decizia luată de administrația Donald Trump are la bază ani de cercetare FBI și informații care demonstrează că acolo se află un punct important de spionaj chinezesc, relatează NBC News.

Marți seară, poliția a fost informată în mai multe apeluri că din curtea consulatului iese fum și ard mai multe lucruri. Se pare că oficialii ardeau documente, așa cum se poate vedea într-un video distribuit de presa locală, relatează CNN.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Mai mulți oficiali SUA au spus despre consulat că a fost folosit multă vreme de chinezi pentru a fura informații provenite din cercetări medicale valoroase. Chinezii au mai încercat să se infiltreze în industria de petrol și gaze naturale.

Republicanul Marco Rubio, Senatorul Floridei, membru al Comisiei pentru Informații a Senatului SUA, a distribuit pe Twitter un interviu în care afirmă că închiderea punctului chinezesc din America „trebuia să se întâmple”. Acesta a mai spus că „era centrul unei vaste rețele de spioni a Partidului Comunist”, relatează CNN.

Oficialii SUA au mai afirmat despre consulatul Chinei că este un centru de comunicare care folosește tehnologie de ultimă generație în coordonarea și executarea operațiunilor de spionaj.