• Telemedicina este folosită la Spitalului Clinic Judeţean Cluj.
  • Aplicația ClujMedicApp și consultările sunt gratuite.
  • Medicii rezidenți sunt la dispoziția utilizatorilor de luni până vineri între orele 8.00-22.00.

Digitalizarea ar putea salva sistemul medical din România în vreme de COVID-19. Săptămâna trecută telemedicina a devenit oficială şi la noi în ţară.

La Cluj, însă, medicii testează de aproape un an acest sistem, iar acum l-au pus în aplicare. Și nu oricum, ci cu ajutorul unei aplicații.

Este o aplicaţie foarte bună având în vedere situaţia dată în special pentru pacienţii aflaţi în izolare care au nevoie de informaţii despre COVID, dar şi alte probleme de sănătate. Este foarte uşor, se poate accesa uşor.”, spune Laura Cornea, medic rezident.

Toate consultaţiile sunt gratuite şi nu trebuie să fii din Cluj pentru a cere ajutor medicilor.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE

La apelurile video îţi răspund medicii rezidenţi care sunt la dispoziţia ta de luni până vineri între orele 8-20. Odată ce te inscrii pe aplicatie ţi se cere istoricul medical.

„Un avantaj major al platformei pentru medici este că pe lângă faptul că văd video pacientul, pot lua decizii medicale bazate pe informaţiile sau datele medicale pe care însuşi pacientul le încarcă pe această platformă.”, a explicat Flavia Topan, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean Cluj.

Aplicaţia ClujMedicApp a fost creată de Cluj IT Cluster pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj. Inventatorii soft-ului spun acum că mai e doar un pas ca aplicația să ajungă în toate spitalele din țară. Ea este disponibilă momentan pentru Android.

Absolut orice persoană poate să descarce. După care sistemul devine activ şi printr-o simplă apăsare de buton poţi să intri în contact cu medicul pentru asistenţă.

Acum conectăm şi medicii de familie. Sunt în vizor 600 de medici de familie care vor fi conectaţi. Nu trebuie să plătească nimic. Nu trebuie să fii din Cluj, poţi să fii din orice localitate.”, spune Stelian Brad, preşedintele Cluj IT Cluster.