• Contribuabilii vor plăti facturile în timp ce Liz Truss scrie un „cec în alb” pentru giganții din industria petrolieră și a gazelor naturale care au obținut profituri de 170 de miliarde de lire sterline din cauza crizei energetice.
  • Noul prim-ministru refuză să impună o taxă pe câștiguri excepționale companiilor energetice pentru a finanța decizia sa de a îngheța facturile la aproximativ 2.500 de lire sterline.
  • În schimb, este posibil ca ea să mărească împrumuturile pe cheltuiala contribuabililor, ceea ce ridică temeri legate de noi reduceri conservatoare în serviciile publice.

Contribuabilii vor plăti facturile în timp ce Liz Truss scrie un „cec în alb” pentru giganții din industria petrolieră și a gazelor naturale care au obținut profituri de 170 de miliarde de lire sterline din cauza crizei energetice.

Noul prim-ministru refuză să impună o taxă pe câștiguri excepționale companiilor energetice pentru a finanța decizia sa de a îngheța facturile la aproximativ 2.500 de lire sterline. În schimb, este posibil ca ea să mărească împrumuturile pe cheltuiala contribuabililor, ceea ce ridică temeri legate de noi reduceri conservatoare în serviciile publice.

Secretarul din umbră al Partidului Laburist pentru schimbări climatice, Ed Miliband, a declarat: Fiecare bănuț pe care guvernul ei refuză să îl colecteze din impozitele neprevăzute, sunt bani pe care îi vor încărca pe seama poporului britanic în anii următori”.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Truss își va prezenta în sfârșit planurile de abordare a crizei costului vieții astăzi, când va deschide o dezbatere în Camera Comunelor privind costurile energiei.

După săptămâni întregi de presiuni din partea Partidului Laburist și a Partidului Liberal Democrat, aceasta va îngheța facturile la 2.500 de lire sterline, reducând cu 1.000 de lire sterline plafonul de preț care urma să ajungă la 3.549 de lire sterline la 1 octombrie.

Vor exista ajutoare pentru întreprinderi, pe fondul temerilor că multe dintre ele vor fi nevoite să se închidă din cauza creșterii costurilor energiei. Consumatorii vor primi, de asemenea, o plată de 400 de lire sterline din partea guvernului, ceea ce va duce factura medie la 2.100 de lire sterline.

Truss a declarat aseară: „Vom lua măsuri imediate pentru a ajuta oamenii și întreprinderile cu facturile, dar vom lua și măsuri decisive pentru a aborda cauzele profunde ale acestor probleme, astfel încât să nu ne aflăm din nou în această situație”.

Secretarul pentru nivelare, Simon Clarke, a sugerat că soluția va fi pe termen lung, nu un „plasture de lipit”, și va acoperi atât gospodăriile, cât și întreprinderile.

El a declarat pentru programul Today de la BBC Radio 4: Aceasta este o încercare majoră de a trasa o linie și de a oferi certitudine energetică pentru toată lumea din această țară în ceea ce privește consumul de energie pe termen mediu”.

El a continuat: Creșterile la care am asistat au trecut de la o creștere foarte substanțială, dar aproape controlabilă, la o creștere total imposibil de controlat, așa cum se preconizează pentru începutul anului 2023. Sincer, trebuie să faci lucruri extraordinare ca răspuns la circumstanțe extraordinare.”

Vorbind mai devreme, la debutul său la întrebările primului ministru, Liz Truss a susținut că înțelege că oamenii din întreaga noastră țară se luptă”.

Companiile de energie vor fi de acord cu stabilirea prețurilor deoarece contribuabilul va plăti diferența dintre plafon și prețurile cu ridicata pe care firmele trebuie să le plătească pentru gaz și electricitate.

Furnizorilor de combustibil li se va cere să semneze contracte obligatorii din punct de vedere juridic, ceea ce înseamnă că Parlamentul nu va trebui să adopte o nouă legislație. Dar Truss a stârnit furie prin faptul că a promis că nu va aplica o taxă pe profit giganților din domeniul petrolului și gazelor.

Ea a declarat în fața deputaților: Sunt împotriva unui impozit pe câștiguri excepționale. Cred că este un lucru greșit să descurajăm companiile să investească în Regatul Unit tocmai când trebuie să creștem economia.”

Liderul laburist Keir Starmer a declarat în fața parlamentarilor că producătorii de energie vor obține profituri excedentare în valoare de 170 de miliarde de lire sterline în următorii doi ani”.

El a îndemnat premierul să impună o taxă pe profit, a spus: „Prim-ministrul știe că nu are de ales decât să susțină o înghețare a prețurilor la energie, dar nu va fi ieftin și adevărata alegere – alegerea politică – este cine va plăti?”.

Planul premierului de a aborda „cauza principală” a crizei ar putea include eliminarea interzicerii fracturării, pe care a susținut-o în campania sa de conducere. Danny Gross, membru al campaniei Friends of the Earth, a declarat: Fracturarea este deranjantă, nepopulară și nu va contribui prea mult la creșterea securității energetice sau la reducerea facturilor.