• Documentele semnate luni seara de către Putin intră la ratificare în Duma de Stat marţi dimineaţa, ora 12:00.
  • Mai multe tancuri au fost văzute în Donețk după ce Putin a recunoscut regiunile separatiste, anunță un martor Reuters.
  • Ucraina nu va accepta modificarea frontierelor, afirmă preşedintele Volodimir Zelenski, după decizia Rusiei de recunoaştere a independenţei regiunilor Doneţk şi Lugansk, avertizând asupra dreptului la apărare colectivă.

Coloane de vehicule militare, inclusiv tancuri şi transportoare blindate, au fost văzute la periferia oraşului Doneţk. Niciun însemn nu este vizibil, dar apariţia vehiculelor a venit la câteva ore după ce Putin a semnat tratate de prietenie cu cele două republici separatiste şi a ordonat trupelor ruse să se desfăşoare în ceea ce Moscova a numit o operaţiune de menţinere a păcii, relatează SkyNews.

Martorii oculari au raportat un convoi imens de tancuri, transportoare blindate şi trupe care se deplasează spre linia de demarcaţie. SUA le-au ordonat tuturor diplomaţilor rămaşi în Ucraina să se mute în Polonia din motive de securitate pentru cel puţin o zi, transmite Bloomberg. Statele Unite se aşteaptă ca armata rusă să intervină în următoarele ore în regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, anunţă un oficial de rang înalt de la Washington.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Putin ordonă menținerea păcii

Putin ordonă armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste ale Ucrainei. Acesta a dat ordin luni seară armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse ale Ucrainei, a căror independenţă a recunoscut-o. Cele două decrete ale preşedintelui rus cer Ministerului Apărării ca „forţele armate ale Rusiei să asume funcţii de menţinere a păcii pe teritoriul republicilor populare” Doneţk şi Lugansk.

Putin pare că face o „incursiune” în trecutul relaţiilor dintre Ucraina şi Rusia şi arată tot ce a făcut Rusia „pentru” Ucraina. Acesta vorbeşte puţin despre „istoria” Ucrainei moderne şi spune că ţara a fost creată în întregime de către Rusia, datorită respingerii unei părţi din teritoriile sale istorice şi că „face parte din familie”. Luni seara, președintele Rusiei a semnat actul prin care se recunoaşte independenţa regiunilor separatiste: Doneţk şi Lugansk. Oficialii internaţionali reacţionează, în timp ce separatiştii proruşi din cele două regiuni sărbătoresc cu focuri de artificii. Mai multe tancuri au ajuns în regiunea Donețk.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a emis, luni seară, un ordin executiv care prevede sancţiuni punctuale împotriva Rusiei, reiterând ameninţarea cu măsuri economice masive în cazul unei invazii în Ucraina. Ucraina nu va accepta modificarea frontierelor, afirmă preşedintele Volodimir Zelenski, după decizia Rusiei de recunoaştere a independenţei regiunilor Doneţk şi Lugansk, avertizând asupra dreptului la apărare colectivă.