• Sălile de clasă au fost amenajate în buncăre subterane securizate și echipate cu birouri, jucării și pături, în timp ce elevii din unele regiuni ale Ucrainei devastate de război se întorc la școală.
  • Președintele Volodimir Zelenski s-a alăturat joi elevilor în prima lor zi de revenire la școală în Irpin, Ucraina.
  • Cel puțin 379 de copii ar fi fost uciși de la începutul războiului, în timp ce nu se știe unde se află alte sute de copii.

Copiii din întreaga lume se pregătesc de școală, iar în Ucraina, milioane de tineri se întorc în clase din săptămâna aceasta.

Dar acest an școlar este diferit, profesorii din această țară devastată de război primindu-i pe elevi înapoi în săli de clasă protejate împotriva bombelor, dotate cu birouri, jucării și pături. Pentru mulți dintre ei, aceasta va fi prima zi de școală de când Rusia a lansat invazia Ucrainei în februarie.

Școlile care se află în apropierea unui adăpost antiatomic din regiunile Kiev, Lviv și Chernivtsi s-au numărat printre cele care au fost redeschise, părinții având opțiunea de a învăța de la distanță sau de a preda în persoană.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Fotografii din interiorul uneia dintre școlile subterane din Kiev arată o sală de clasă completă cu scaune și bănci pentru copii, cărți și articole de papetărie. Există chiar și o zonă de cerc cu covor, perne moi și jucării.

O altă zonă a fost amenajată cu scaune mici pe care au fost așezate animale de pluș individuale, pregătite pentru sosirea copiilor. Între timp, postere colorate sunt împrăștiate în jurul buncărului – inclusiv unul cu o floarea-soarelui, floarea națională a Ucrainei.

Președintele Volodimir Zelenski s-a alăturat joi elevilor în prima lor zi de revenire la școală în Irpin, Ucraina.

Școala a fost avariată de forțele rusești în luna martie, dar acum a primit din nou 1.300 de elevi. Subsolul școlii a fost transformat într-un adăpost pe care elevii îl pot folosi în timpul raidurilor aeriene.

Președintele Zelenski a declarat: „Lucrăm pentru a ne asigura că fiecare instituție de învățământ ucraineană avariată de război și-a reluat activitatea, iar copiii noștri au fost în siguranță și nimic nu i-a împiedicat să acumuleze informații”.

Cel puțin 379 de copii ar fi fost uciși de la începutul războiului, în timp ce nu se știe unde se află alte sute de copii.

Luna trecută, ministrul ucrainean al educației a afirmat că soldații ruși torturează profesori și ard cărți în încercarea de a elimina programa școlară ucraineană din teritoriul ocupat.

Această acțiune este cea mai recentă încercare a forțelor invadatoare ale lui Vladimir Putin de a impune cultura și modul de viață rusesc în zonele pe care forțele sale le-au cucerit de când a lansat invazia brutală asupra vecinului său la începutul acestui an.

Zonele ocupate din regiunile Zaporojie și Kherson urmează să organizeze luna viitoare „referendumuri” privind anexarea la Federația Rusă, însă puțini observatori cred că vor fi altceva decât voturi trucate.