Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază scurtă de acţiune spre marea din estul ţării, marţi dimineaţă, a anunţat armata sud-coreeană, citată de BBC.

Testul a avut loc în timp ce ambasadorul Coreei de Nord a declarat la ONU că nimeni nu poate nega dreptul Pyongyangului la autoapărare şi la testarea armelor.

La începutul acestei luni, Pyongyang a testat atât rachete balistice, cât şi de croazieră.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
FRUMUSEȚEA CREATĂ DE A.I., PREMIATĂ

Dar, în urmă cu câteva zile, Coreea de Nord şi-a exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a începe negocieri cu Sudul.

Armata americană a declarat marţi că este la curent cu lansarea rachetei, dar că aceasta nu reprezintă o ameninţare imediată la adresa personalului american sau a aliaţilor săi.

Cu toate acestea, Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat că lansarea „a evidenţiat impactul destabilizator al programului ilicit de arme al Coreei de Nord”.

Marţi, presa japoneză a citat Ministerul Apărării, care a declarat că proiectilul ar fi putut fi o rachetă balistică, interzisă în cadrul sancţiunilor ONU.

Coreea de Sud a testat recent prima sa rachetă balistică lansată de pe submarin, despre care a spus că este necesară ca mijloc de descurajare împotriva „provocărilor” Coreei de Nord.

Coreea de Nord se confruntă cu penurie de alimente şi a petrecut mai mult de un an în izolare. Şi-a închis graniţele pentru a se izola de Covid-19, întrerupând astfel comerţul cu cel mai apropiat aliat al său, China.

Acest lucru nu a împiedicat-o să îşi continue programul de înarmare. În august, agenţia atomică a ONU a declarat că se pare că Coreea de Nord a repornit un reactor care ar putea produce plutoniu pentru arme nucleare, calificând evoluţia „profund îngrijorătoare”.