• Autoritățile japoneze au declarat că racheta a plonjat în apele din interiorul zonei economice exclusive a Japoniei.
  • Coreea de Nord, înarmată nuclear, a lansat anul trecut un număr fără precedent de rachete.
  • Programele de rachete balistice și de arme nucleare ale Coreei de Nord sunt interzise prin rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.

Coreea de Nord a lansat sâmbătă o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune în marea din largul coastei sale estice, după ce Pyongyang a avertizat că va răspunde cu fermitate la viitoarele exerciții militare dintre SUA și Coreea de Sud.

Autoritățile japoneze au declarat că racheta a plonjat în apele din interiorul zonei economice exclusive a Japoniei la mai mult de o oră după ce a fost lansată, sugerând că arma a fost una dintre cele mai mari rachete ale Nordului.

Primul tir de rachetă al Coreei de Nord de la 1 ianuarie a avut loc după ce Pyongyang a amenințat vineri cu un răspuns fără precedent de persistent și puternic”, în timp ce Coreea de Sud și SUA se pregătesc pentru exerciții militare anuale, ca parte a eforturilor de a respinge amenințările nucleare și de rachete tot mai mari ale Nordului.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Coreea de Nord, înarmată nuclear, a lansat anul trecut un număr fără precedent de rachete, inclusiv rachete balistice intercontinentale (ICBM) care ar putea lovi oriunde în SUA, reluând în același timp pregătirile pentru primul său test nuclear din 2017.

Racheta de sâmbătă a fost lansată din zona Sunan, în apropiere de Pyongyang, a declarat armata sud-coreeană. Sunan este locul unde se află aeroportul internațional din Pyongyang, unde Coreea de Nord a efectuat cele mai multe dintre testele sale recente cu ICBM.

Programele de rachete balistice și de arme nucleare ale Coreei de Nord sunt interzise prin rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, însă Pyongyangul afirmă că dezvoltarea armelor sale este necesară pentru a contracara politicile ostile” ale Washingtonului și ale aliaților săi.

Exercițiile nucleare aliate, numite Exercițiul de masă al Comitetului pentru strategia de descurajare, sunt programate pentru miercuri la Pentagon și vor implica înalți responsabili ai politicilor de apărare din ambele părți, a declarat Ministerul Apărării de la Seul.

Cele două țări planifică, de asemenea, o serie de exerciții extinse pe teren, inclusiv exerciții cu foc real, în următoarele săptămâni și luni. Aproximativ 28.500 de soldați americani sunt staționați în Coreea de Sud ca moștenire a Războiului din Coreea din 1950-1953, care s-a încheiat printr-un armistițiu și nu printr-un tratat de pace complet, lăsând părțile încă în război din punct de vedere tehnic.

Este posibil ca Pyongyangul să fi creat o unitate militară însărcinată cu operarea noilor rachete balistice intercontinentale, în conformitate cu restructurarea recentă a armatei sale, au sugerat imaginile video difuzate de mass-media de stat de la o paradă din 9 februarie.

La acea paradă au fost expuse mai multe rachete balistice intercontinentale decât oricând, inclusiv o posibilă nouă armă cu combustibil solid care ar putea ajuta Nordul să își desfășoare rachetele mai rapid în cazul unui război.